Osvětlení garáže

Osvětlení do garáže a sklepa: Jak postupovat při výběru?

Zpět do kategorie

Garáž i sklep jsou specifická místa, která většinou slouží více účelům, proto musí jejich osvětlení splňovat různé požadavky. Často to ale dopadá tak, že uživatelé zůstanou u jednoho centrálního světla na stropě. Je to ideální řešení? A co je třeba zohlednit při výběru světel?

Proč je důležité mít dobře osvětlenou garáž?

Garáže se dnes často využívají nejen k zaparkování dopravních prostředků. Spolu se sklepy většinou slouží i jako kutilské dílny, technické místnosti nebo sklady nejrůznějších věcí z domácnosti.

Klasické centrální osvětlení vám ale v garáži nebude stačit ani v případě parkování. To totiž bude osvětlovat pouze střechu auta, což opravdu nestačí. Ideální je zvolit nejlépe takové osvětlení garáže, které pokryje celý jeho prostor, a to jak z praktických, tak i bezpečnostních důvodů.

Myslete na prach, vlhkost a nečistoty

Garáže i sklepy jsou místa, která jsou většinou bez oken. Osvětlení by v nich tedy mělo být dostatečně intenzivní, aby proniklo do všech koutů místnosti a vynahradilo tak chybějící denní světlo.

Při výběru vhodných světel dbejte na to, že se v garáži i sklepě často práší. Pokud máte navíc v místnosti také svůj kutilský koutek, může hrozit i jiné znečištění. Osvětlení by proto mělo disponovat zvýšeným krytím proti vniknutí nečistot.

Podle tabulky tříd krytí hledejte tedy světlo, které má alespoň IP 5x. Zvolit můžete například průmyslová svítidla se stupněm krytí IP65 nebo prachotěsné svítidlo společně s LED trubicemi. Jestliže v garáži či sklepě přesouváte těžší předměty nebo kovové materiály, zvažte i zakoupení ochranného koše.

Jaký zvolit zdroj světla do garáže či sklepa?

Pokud hledáte tichý a úsporný zdroj světla s dlouhou životností, vsaďte na ověřené LED žárovky. Můžete je využít i ve větších místnostech a oproti klasickým žárovkám navíc neobsahují škodlivé látky, tudíž jsou snadno recyklovatelné. S výběrem pomůže konfigurátor osvětlení T-LED:

Do garáže i sklepa je ideální vybrat podlouhlé svítidlo, které vám pokryje více prostoru. Na poličky pak můžete zvolit LED svítidla se samostatnými spínači nebo oblíbené LED pásky, které jsou relativně levné, neoslňují a vypadají moderně. Pokud máte menší místnosti ve sklepích, klidně využijte stropní svítidla nebo stropní LED panely.

Tipy na konkrétní produkty z e-shopu

LED světla do sklepa se budou hodit i k osvětlení vašeho pracovního stolu. Praktickou volbou je bodové osvětlení s pohyblivým ramenem a více žárovkami, které vám umožní nastavit si světlo tak, jak zrovna potřebujete. Doplnit ho můžete ještě o lištové LED osvětlení. Tímto řešením budete mít osvětlenou celou desku stolu.

Pohybové čidlo se vám vyplatí

Jestliže si chcete usnadnit život, pořiďte si k úsporným svítidlům také pohybový senzor. Odpadne vám tak starost s hledáním vypínače pokaždé, když budete z garáže či sklepa odcházet a navíc ušetříte nemalé množství energie i peněz. Často se stává, že ve sklepích zapomenete vypnout za Vámi osvětlení a svítíte až do další návštěvy, čidlo vám tuto starost vyřeší.

Zaujalo vás téma? Přečtěte si i další články:

 

Máte svůj návrh, nevíte však jak ho technicky realizovat? Napište nám! Pomůžeme Vám vytvořit Vaše vysněné LED osvětlení.

1. Dostanete skvělý nápad
Ale nevíte, jak ho technicky zrealizovat

2. Popište nám Váš nápad do kontaktního formuláře vpravo
Nechte nám na Vás kontakt, ať víme, kam zaslat odpověď.

3. Zdarma Vám poradíme s Vaším návrhem
Spolu s tím Vám zašleme i nabídku vhodných produktů.

4. Rozhodnete se, zda si koupíte naše produkty
Pokud Vám bude naše nabídka vyhovovat, vše si jednoduše objednáte.

5. Realizujete Váš nápad
Pošlete nám fotografii, jak se Vám povedla realizace osvětlení.

Položky označené * jsou povinné.

 
 
Vyplněním svého e-mailu a případně svého jména nám poskytujete vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho dotazu a k odpovědi na něj, kterou vám zašleme na zadaný e-mail. Současně budou předány poskytovateli systému evidence dotazů, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka pro odeslání komentáře k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.
 
lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.