Průmyslové osvětlení

Jak vybrat průmyslové LED osvětlení? Nejdůležitější rady a tipy

Zpět do kategorie

V době rostoucích cen za energie hledají různé cesty k úsporám nejen domácnosti, ale také firemní klienti. Právě ti navíc může různými úspornými řešením ušetřit na energiích o to výrazněji. Šetřit se dá třeba na svícení, kdy úsporné LED osvětlení má dnes široké uplatnění také v průmyslovém sektoru, ať už ve výrobních halách, skladech, kancelářích nebo obchodních prostorech. Jaké má průmyslové LED osvětlení specifika? A jak vybrat efektivní a šetrné osvětlení pro průmyslové prostředí? Odpoví tento článek.

Průmyslové prostředí často vyžaduje zvláštní nároky na osvětlení, odolnost vůči prachu, vlhkosti, vibracím či extrémním teplotám. Ať už jste majitel průmyslového objektu, projektant průmyslové budovy nebo elektroinstalatér, při výběru vhodného LED osvětlení pro průmyslové prostředí byste s těmito klíčovými aspekty měli pracovat.

Výhody LED osvětlení pro průmyslové použití

LED osvětlení přináší mnoho výhod, které ho činí ideálním řešením pro průmyslové aplikace:

  • Energetická účinnost: LED světla jsou výrazně účinnější než tradiční zdroje osvětlení, jako jsou žárovky nebo zářivky. Díky tomu mohou výrazně snížit spotřebu energie a náklady na elektrickou energii
  • Životnost: diody mají obecně velmi dlouhou životnost, často až 50 000 hodin nebo více, což značně snižuje náklady na údržbu a výměnu osvětlení
  • Rychlá odezva: LED světla dosahují plného výkonu téměř okamžitě po zapnutí, což je velkou výhodou v průmyslových prostředích, kde je často potřeba rychle změnit úroveň osvětlení
  • Odolnost vůči extrémním podmínkám: LED světla bývají odolná vůči prachu, vlhkosti, vibracím a teplotním rozdílům, což je činí vhodnými pro náročné průmyslové aplikace
  • Ekologická šetrnost: LED osvětlení neobsahuje škodlivé látky, jako je rtuť, a produkuje méně tepelného záření, což snižuje emise CO2 a přispívá ke snížení negativního dopadu na životní prostředí

A co nevýhody?

Zároveň je však nutné vzít v potaz i určité nevýhody:

  • Pořizovací náklady: LED světla bývají dražší než tradiční zdroje osvětlení, což může zvýšit vstupní investiční náklady
  • Chlazení: diody vytvářejí teplo na své zadní straně, což vyžaduje efektivní chlazení, aby byl zachován optimální výkon a životnost.
  • Směrovost světla: LED světla obvykle vyzařují světlo v úzkém svazku, což může být nevýhodou v některých aplikacích, kde je potřeba širší rozptyl světla. Moderní LED světla však už nabízejí širší rozptyl
  • Kvalita světla: Kvalita světla vydávaná některými levnějšími LED světly může být nižší než u tradičních světelných zdrojů. Proto je při výběru vhodné dbát na kvalitu světla, např. sledovat index podání barev (CRI) dle místa použití světla
  • Kompatibilita se stávající infrastrukturou: Některá LED osvětlení mohou vyžadovat speciální příslušenství nebo úpravy stávajících elektroinstalací, což může zvýšit celkové náklady na instalaci

Stupeň krytí LED osvětlení

Každý produkt LED osvětlení o sobě prezentuje řadu parametrů. V případě průmyslového použití LED světla je nejvhodnější se sledovat odolnost takového svítidla.

Stupeň krytí, neboli odolnost vůči vnějším vlivům, jako je prach a vlhkost, se vyjadřuje pomocí kódového označení IP (Ingress Protection). První číslo v kódu IP udává stupeň ochrany před pevnými prachovými částicemi. Hodnoty se pohybují od 0 (bez ochrany) do 6 (úplná ochrana před prachem). Druhé číslo v kódu IP udává stupeň ochrany před vodou. Hodnoty se pohybují od 0 (bez ochrany) do 9 (úplná ochrana před tryskající horkou vodou). Vyšší hodnota kódu IP tedy v obou případech značí vyšší odolnost.

Pro venkovní osvětlení nebo osvětlení ve vlhkých prostředích, jako jsou potravinářské provozy nebo koupelny, je vhodné zvolit osvětlení s vyšším stupněm ochrany proti vodě (IPx5 nebo vyšší).

Pro osvětlení v prachových nebo znečištěných prostředích, jako jsou dílny nebo průmyslové výrobní prostory, je zase důležité zvolit osvětlení s vyšším stupněm ochrany proti pevným částicím (IP5x nebo vyšší).

Kromě stupně krytí je také důležité zohlednit teplotní rozsah, ve kterém může LED osvětlení pracovat. Výrobce obvykle udává teplotní rozsah v technických specifikacích světla. LED osvětlení by mělo být schopno pracovat v rozmezí teplot, které jsou typické pro prostředí, ve kterém bude instalováno.

Jaké další parametry sledovat?

Při výběru je nicméně vhodné sledovat také další parametry:

  • Světelný tok: vyjadřovaný v lumenech (lm) udává celkové množství světla, které světelný zdroj vyzařuje za jednotku času. V průmyslových aplikacích je důležité zvolit světlo s dostatečným světelným tokem, aby bylo dosaženo požadované úrovně osvětlení pro dané pracoviště
  • Účinnost: měřená v lumenech na watt (lm/W), udává, jak efektivně světelný zdroj přeměňuje elektrickou energii na světlo. Vyšší hodnoty účinnosti znamenají, že světlo produkuje více světla s menším množstvím energie, což vede k úsporám energie a snížení nákladů
  • Úhel světla: vyjadřovaný ve stupních, určuje šířku světelného kužele, který světelný zdroj vyzařuje. V průmyslových prostředích může být důležité zvolit LED osvětlení s vhodným úhlem světla, aby bylo dosaženo optimálního rozložení světla a eliminováno oslnění či stíny. Pro široké prostory, jako jsou sklady nebo výrobní haly, mohou být vhodnější světla s širším úhlem světla, zatímco pro zaměřené osvětlení pracovních stanic nebo dílen může být lepší zvolit úzký úhel světla.
  • Životnost: obvykle udávaná v hodinách, určuje dobu, po kterou světelný zdroj pracuje při optimálním výkonu, než dojde k poklesu světelného toku o 30 %. Pro průmyslové aplikace je důležité zvolit produkt s dlouhou životností, aby se snížily náklady na údržbu a výměnu světelných zdrojů.
  • Energetická náročnost: měřená ve wattových hodnotách (W), udává spotřebu elektrické energie světelným zdrojem. Nižší hodnoty znamenají menší spotřebu energie a nižší náklady na provoz. V průmyslových aplikacích je důležité zohlednit energetickou náročnost osvětlení a najít rovnováhu mezi potřebným světelným výkonem a úsporami energie.

Světelné normy

Při výběru průmyslového osvětlení je rovněž vhodné se zabývat světelnými normami. Konkrétně existují normy ČSN EN 12464-1 a ČSN EN 12464-2 stanovující základní požadavky na osvětlení pracovišť. Ve stávající podobě platí od roku 2022. Se splněním norem pomůže konfigurátor osvětlení T-LED:

Konfigurátor osvětlení pro sklady a další prostory

Tato pravidla specifikují požadavky na vnitřní (respektive vnější) osvětlení pro různé typy činností a pracovních prostředí. Zahrnují aspekty jako:

  • Minimální úroveň osvětlení pro různé pracovní činnosti: např. manipulace s předměty, čtení nebo výpočetní technika
  • Jednotnost osvětlení: rovnoměrnost rozložení světla po celém pracovišti, což pomáhá předcházet oslnění i stínům
  • Osvětlení pracovního prostoru a jeho okolí pro dostatečné osvětlení při výkonu úkolů zaměstnance

Při instalaci průmyslového osvětlení je tudíž vhodné zajistit, aby rovnoměrně rozkládalo světlo, účinně osvětlovalo pracovní prostor a zároveň neoslňovalo pracovníky. Přitom je také vhodné myslet na snadný přístup k osvětlovacímu zařízení pro údržbu a opravy, aby bylo možné rychle a efektivně řešit případné problémy s osvětlením. Doporučujeme při výměně světla udělat světelný výpočet, abyste měli jistotu, že je vše v pořádku a nové osvětlení splňuje normy.

Zapomenout byste neměli ani na prostředí pracoviště a dle toho zvolit správnou odolnost LED osvětlení.

Jaký typ LED osvětlení vybrat?

Průmyslová aplikace osvětlení je různorodá, přičemž pro každé použití je vhodný trochu jiný produkt.

V našem sortimentu najdete především průmyslové LED trubice, kde se často používají jako náhrada klasických zářivkových trubic. Jsou ideální pro použití v kancelářských prostorech, výrobních halách, skladech, parkovištích a dalších místech, kde je potřeba dlouhodobě fungující a energeticky úsporné osvětlení. V halách se používají i tzv. průmyslová LED svítidla UFO. Alternativou k trubicím jsou také prachotěsná svítidla TRIPROOF.

Pro osvětlení stavenišť, parkovišť, sportovišť nebo jako bezpečnostní osvětlení se však hodí spíše LED reflektory, případně speciální LED pro veřejné osvětlení. Tyto produkty jsou totiž přizpůsobené použití venku nebo ve vnitřních prostorách, kde je potřeba silnější osvětlení.

Ve skladech, na chodbách nebo třeba parkovištích se zase hodí doplnit LED osvětlení o senzor pohybu či světla. Ten zajistí, že se světlo automaticky zapne při detekci pohybu nebo snížení viditelnost, díky čemuž svítí jen v případě potřeby.

Výběr průmyslového LED osvětlení: Shrnutí

Z předchozích odstavců vyplývá, že výběr průmyslového LED osvětlení má svá specifika. Při výběru produktů je vhodné se přizpůsobit konkrétní průmyslové aplikaci LED svítidla a dle toho se zaměřit na ty správné parametry, jako je stupeň krytí (tj. odolnost vůči vnějším vlivům) nebo teplotní rozsah, v němž světlo zvládne fungovat. Zapomenout byste neměli ani na splnění světelných norem, aby bylo pracoviště vhodně osvětleno.

Pokud si i přes tyto nevíte rady, neváhejte nás kontaktovat. S výběrem LED osvětlení Vám rádi pomůžeme.

Máte svůj návrh, nevíte však jak ho technicky realizovat? Napište nám! Pomůžeme Vám vytvořit Vaše vysněné LED osvětlení.

1. Dostanete skvělý nápad
Ale nevíte, jak ho technicky zrealizovat

2. Popište nám Váš nápad do kontaktního formuláře vpravo
Nechte nám na Vás kontakt, ať víme, kam zaslat odpověď.

3. Zdarma Vám poradíme s Vaším návrhem
Spolu s tím Vám zašleme i nabídku vhodných produktů.

4. Rozhodnete se, zda si koupíte naše produkty
Pokud Vám bude naše nabídka vyhovovat, vše si jednoduše objednáte.

5. Realizujete Váš nápad
Pošlete nám fotografii, jak se Vám povedla realizace osvětlení.

Položky označené * jsou povinné.

 
 
Vyplněním svého e-mailu a případně svého jména nám poskytujete vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho dotazu a k odpovědi na něj, kterou vám zašleme na zadaný e-mail. Současně budou předány poskytovateli systému evidence dotazů, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka pro odeslání komentáře k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.
lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.