Světlo s vysokým stupněm krytí IP

Stupeň krytí IP: Co značí? A jaký zvolit do koupelny a dalších místností?

Zpět do kategorie

Osvětlení můžeme vybírat podle různých parametrů. Patří mezi ně i tzv. stupeň krytí IP (Ingress Protection). Co písmena a číslice v tomto označení znamenají? Proč je tento parametr důležité sledovat? A jaký stupeň krytí vybrat u světla do koupelny, sklepa nebo garáže? To všechno se dozvíte v tomto článku.

Co je kódování IP a proč je důležité?

Stupeň krytí, zkráceně IP, je kód udávající odolnost elektrických zařízení proti vniknutí cizího tělesa a kapalin. Kód je tvořen znaky “IP” následovanými dvěma číslicemi. První číslice udává ochranu před vniknutím prachu či jiných částic, druhá číslice označuje stupeň krytí před vniknutím vody.

Kódování IP může na první pohled působit jako složitý jazyk programátorů. Zprvu možná nebudete rozumět, co která číslice znamená, ale jakmile rozluštíte kód, budete mít jasno.

Stupeň krytí IPX0 a další: Ochrana před prachem

První číslice kódu IP udává stupeň ochrany zařízení před vniknutím cizích předmětů a částic. Typicky jde tudíž o ochranu proti prachu či písku. Tato hodnota se se udává od 0 (bez ochrany) až do 6, kdy je zařízení chráněno proti prachu úplně – je tedy prachotěsné. 

Čím vyšší první číslo, tím více je světlo prachu odolné

Tabulka stupňů ochrany proti doteku a prachu

StupeňOchrana proti dotekuOchrana proti prachu
IP 0xBez ochranyBez ochrany
IP 1xDlaní (>5×5 cm)Proti vniknutí velkých cizích těles
IP 2xPrstem (>12,5×12,5 mm)Proti vniknutí malých cizích těles
IP 3xNástrojem (>2,5 mm)Proti vniknutí drobných cizích těles
IP 4xNástrojem, drátem (>1 mm)Proti vniknutí velmi drobných cizích těles
IP 5xJakoukoliv pomůckouČástečně proti prachu
IP 6xJakoukoliv pomůckouÚplně proti prachu

Stupeň krytí IP0X a další: Ochrana před vodou

Druhá číslice kódu IP hodnotí stupeň ochrany osvětlení před vniknutím vody. Tato hodnota se v tomto případě mění od 0 (bez ochrany) až do 8, kdy je zařízení schopné nepřetržitého potopení do vody za podmínek, které určí výrobce zařízení. Vhodné je si tudíž nastudovat tyto podmínky. Je zde i možnost 9, chránící proti tlakové vodě (WAP). 

Opět tudíž platí, že čím vyšší číslo, tím více je osvětlení voděodolné

Tabulka stupňů ochrany proti vodě

Stupeň krytíOchrana proti vodě
IP x0Bez ochrany
IP x1Chráněno proti kapající vodě (1+0,5 mm za minutu)
IP x2Chráněno proti kapající vodě )(3+0,5 mm za minutu)
IP x3Chráněno proti vodní tříšti
IP x4Chráněno proti stříkající vodě
IP x5Ochrana proti tryskající vodě.
IP x6Ochrana proti vlnobití
IP x7Chráněno proti ponoření do vody, do hloubky 1 metr
IP x8Ochrana proti potopení do vody, dle podmínek stanovených výrobcem
IP x9Chráněno proti tlakové vodě

Hledáte osvětlení s vysokým stupněm krytí? V našem e-shopu najdete LED pásky se stupněm krytí IP 67 i IP 68 nebo LED trubice se stupněm krytí IP 65.

U jakých světel stupeň krytí sledovat?

Při výběru stupně krytí IP byste měli věnovat pozornost hlavně těmto aspektům:

  1. Umístění světla: Pokud se světlo nachází v prostředí, kde je vystaveno vodě (jako je koupelna, venkovní prostory nebo někde poblíž vody), budete potřebovat světlo s vyšším stupněm krytí IP pro kapaliny. Totéž platí pro místa s vysokou úrovní prachu.
  2. Typ světla: Některé typy světel mohou vyžadovat vyšší stupeň krytí IP než jiné. Například LED světla mohou být citlivější na vlhkost a prach než tradiční žárovky.

Jaký stupeň krytí vybrat u světla do sklepa?

Při výběru osvětlení do sklepa myslete na to, že se v těchto prostorech často práší. Hledejte tedy světlo, které má stupeň krytí alespoň IP 5X. Pokud ve sklepě přesouváte těžší předměty nebo kovové materiály, zvažte i zakoupení ochranného koše. Podobná pravidla platí také třeba pro osvětlení garáže.

Jaký stupeň krytí u světla do koupelny?

Koupelna je místnost, v níž je nutné počítat se zvýšenou vlhkostí. Navíc normy stanovují bezpečnostní zóny, určité vzdálenosti od tekoucí vody, v níž je nutné dodržovat určitá pravidla pro elektroinstalaci. Např. ve vnitřním prostoru sprchového koutu a vany je nutné zvolit osvětlení s nízkým ochranným napětím (max. 12 V) a krytím IP X7.

V nebližším okolí vany a sprchového koutu (zóna 1) stačí stupeň krytí IP X5, tj. např IP 55, zatímco ve vzdálenějším okolí (zóna 2) je povoleno instalovat svítidla se stupněm krytí IP X4, tedy třeba IP 44. Ve větší vzdálenosti od umyvadla či vany je pro koupelnové osvětlení možné využít nižší stupeň krytí.

Jaký stupeň krytí na zahradu?

Hledáte-li osvětlení na zahradu, vhodné je zvolit vyšší stupeň krytí, klidně IP65. Taková světla už mají dostatečnou ochranu před prachem nebo prudkým deštěm. 

Kde stačí základní stupeň krytí IP 20?

Obývací pokoj, dětský pokoj, kancelář, ložnice nebo třeba chodba, to jsou místa, kde obvykle stačí osvětlení se základním stupněm krytí IP 20. V těchto prostorech totiž hrozí jen nízké riziko kontaktu světla s vodou nebo kontaktem s cizím předmětem, a tak není nutné investovat do vyšší ochrany.

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.