LED osvětlení koupelny

Osvětlení koupelny s LED svítidly: Bezpečnostní zásady

Zpět do kategorie

V koupelně se každé ráno připravujeme do práce – staráme se o pleť, holíme se, nanášíme make-up a večer se sem zase vracíme a těšíme se na pořádnou koupel, nebo sprchu. U osvětlení koupelny je důležité myslet nejen na praktičnost a design samotných světel, ale také na bezpečnost.

Je obecně známo, že voda je velmi dobrým vodičem elektrického proudu, a proto je důležité jakékoliv spotřebiče i světla chránit před vodou a zvýšenou vlhkostí.

Ještě předtím, než vám představíme nápady na osvětlení koupelny, podívejte se, jaké jsou bezpečnostní zóny každé koupelny!

Bezpečnostní normy pro osvětlení koupelny

Před samotnou instalací svítidel doporučujeme prostudovat jednotlivé bezpečností zóny, které by podle normy ČSN 33 2000-7-701 měly být dodrženy v každé koupelně.

Zóna 0: Bez zásuvek a spínačů

Tato zóna zahrnuje vnitřní prostor sprchového koutu a vany. V tomto prostoru se nesmí nacházet žádné zásuvky ani spínače. Z tohoto důvodu je využití světel v těchto prostorách vysoce omezené.

Pokud byste si chtěli osvětlit prostory v zóně 0, je potřeba zvolit osvětlení s nízkým ochranným napětím (max. 12 V). Kromě toho musí být světla vybavena krytím IP X7.

Zóna 1: Blízké okolí vany

Zónu 1 tvoří nejbližší okolí vany a sprchového koutu, kde dochází k častému styku vody a světel. Jedná se o stěny a strop nad vanou a sprchovým koutem ve výšce 2,25 m (měřeno už od podlahy). V této zóně je potřeba sáhnout po svítidlech s vyšším stupněm krytí, a to minimálně IX5.

Zóna 2

Zónu 2 představuje prostor ve vzdálenosti 0,6 m od vany nebo sprchového koutu. Zároveň sem spadá také prostor nad 2,25 m od podlahy. V této zóně je povoleno instalovat svítidla se stupněm krytí IPX4 a to nad umyvadlo.

Kromě svítidel je možné do této zóny instalovat např. jednotky pro napájení holících strojků, spínače a zásuvky na bezpečné malé napětí.

Zóna 3

Tato zóna se nachází mimo předchozí tři zóny a je možné do ní instalovat jakákoliv svítidla se stupněm krytí IP21. V této zóně se také mohou bez problému nacházet zásuvky s napětím 230 V.

Osvětlení stropu koupelny

V každé koupelně by se mělo nacházet jedno centrální světlo, které by mělo být dostatečně intenzivní na to, aby osvětlilo celý prostor koupelny.

Alternativu k centrálnímu světlu představují dnes hojně používaná a designová bodová světla, ta se využívají hlavně u podhledů. Dále lze také použít velice oblíbené LED panely.

Pokud byste hledali modernější způsob centrálního osvětlení, sáhněte po vhodných LED páscích a vytvořte si z nich stropní osvětlení. LED pásky můžete stříhat a vytvořit z nich netradiční tvary.

Pohled na osvětlenou koupelnu s bodovými světly
© CyprusVillas, Pixabay, 2016

Osvětlení umyvadla a zrcadla

Dalším důležitým prostorem, který si zaslouží pozornost je oblast kolem umyvadla a zrcadla. Důležité je myslet na to, aby světlo nebylo příliš intenzivní a neodráželo se v zrcadle.

Svítidlo také instalujte tak, aby světlo správně a rovnoměrně dokázalo osvětlit siluetu osoby. V tomto prostoru se ženy často líčí a muži holí, a proto je důležité, aby barva světla (tzv. teplota chromatičnosti) byla co nejvíce v barvě přirozeného světla.

Z tohoto důvodu doporučujeme sáhnout po denní bílé barvě a zvolit světlo s vyšším indexem podaní barvy (alespoň 80–90). K designovějšímu osvětlení zrcadla můžete  využít i LED pásky (bílé i barevné), které dotvářejí modernější nádech celé koupelny. Osvětlit můžete jen horní část, nebo i celý rám zrcadla.

Designová osvětlení

I přes striktní bezpečností zóny se dá v koupelně vymyslet několik designových vychytávek osvětlení. Velice pěkně působí podsvícené poličky a skříňky na ručníky či kosmetiku LED pásky.

Pokud je to z bezpečnostních zón možné (převážně ve větších koupelnách), sáhněte po podlahových zapuštěných LED světlech.

Detailní pohled na osvícenou skříňku v koupelně s LED pásky
© PIX 1681, Pixabay, 2015

Jak je známo, kreativitě se meze nekladou. Kdybyste měli jakýkoliv nápad na osvětlení koupelny a nevěděli si rady s jeho realizací, určitě nám napište. Rádi vám pomůžeme.

Další návody na osvětlení

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.