Jak osvětlit terasu

Zpět do kategorie

Pokud máte terasu, tak teplé večery lákají k posezení venku. Osvětlení terasy není pouze dekorativní záležitost, ale především velmi praktická. Přečtěte si, jaké jsou nejčastější a zároveň nejsnazší způsoby jak osvětlit terasu. Je jen na vás, jestli zvolíte řetěz, nástěnné svítidlo nebo světlo zapuštěné do podlahy.

Jaká světla můžete dát na terasu?

Nejčastějším osvětlením terasy jsou nástěnné svítidla, které Vám udělají dokonalé osvětlení večerního posezení s přáteli. Nástěnná svítidla na 230V lze zapínat/vypínat klasickým vypínačem na zdi, dálkovým ovladačem nebo přes mobilní telefon – aplikace.

Další možností osvětlení je za použití LED pásky, která může být jak pro hlavní osvětlení tak pro ambientní. Většinou se LED pásky používají v kryté části terasy.

Veškeré naše LED pásky naleznete ZDE – nekryté LED pásky tedy IP20, LED pásky IP50, případně LED pásky voděodolné IP68, které jsou chráněné proti vodě – tedy může být ve vodě ponořeno.


Fasádní svítidla jsou vyrobená speciálně pro montáž na zeď. Fasádní svítidla doporučujeme s minimálním IP54 krytím. Díky vyššímu krytí se jedná o bezúdržbové fasádní svítidlo, o které se nemusíte starat. Fasádní svítidla jsou kompletní svítidlo na 230V nebo svítidlo, do kterého je potřeba zakoupit žárovka případně kompletní svítidlo se speciálně zabudovaným čidlem. 

Co znamenají stupně krytí?

LED žárovky na 230V, které se používají do venkovních fasádních svítidel, jsou s paticí GU10 nebo E27.
Veškerou naší nabídku fasádních svítidel naleznete ZDE.

Pokud byste rádi stmívali svítidla, lze zakoupit například žárovku E27 nebo GU10 a stmívač.

Dále je potřeba vybrat dálkový ovladač do ruky případně dálkový ovladač nástěnný:

a) do ruky
b) nástěnný

V našem sortimentu můžete nalézt i ovladače, které kombinují vlastnosti přijímače a ovladače. Jsou tedy ideální pro připojení místo vypínače na zdi. V nabídce máme těchto speciálních ovladačů několik druhů:
a) Stmívač dimLED OV TRIAK KNT240W

b) Ovladač dimLED OV TRIAK DNS

c) Ovladač dimLED OV TRIAK KNS 

Další možností  ovládání je tzn. přes mobilní telefon. K již výše zmíněnému stmívači je potřeba zakoupit WIFI ovladač, kterým následovně můžete ovládat Vaše svítidla.


Pro osvětlení terasy můžete zakoupit, zápustná svítidla do země, které se instalují po obvodu terasy. V tomto případě doporučujeme zvolit svítidlo se slabším světelným zdrojem, které vás nebude oslňovat.
Pro instalaci zápustných svítidel můžete zakoupit zápustné nájezdové svítidlo kulatý BERG, případně hranaté svítidlo BERG. Tyto svítidla mají krytí IP67 tedy jsou ideální pro zapuštění do země. Kompatibilní LED žárovka je s paticí GU10.

Installation of LED spotlights in a wooden terrace in the garden


Naší kompletní nabídku zápustných svítidel do země, můžete nalézt ZDE.


Nájezdové svítidlo BERG  kulatéNájezdové svítidlo BERG hranaté

Osvětlit terasu můžete například světelným řetězem, který můžeme často vidět na svatbách, zahrádkách restaurací nebo zahradních oslavách. Světelný řetěz vytváří dokonalou grilovací náladu.
Pro realizaci osvětlení, lze zakoupit objímku

Vždy si musíte dávat pozor, je potřeba aby LED žárovky splňovaly IP krytí – tedy voděodolnost. Případně je potřeba dodržet aby nedošlo kontaktu s vodou.

Tip na závěr

Večerní atmosféru můžete vytvořit osvětlením květináčů nebo obvodu terasy pomocí solárního zahradního svítidla.  

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.