Osvětlení podkroví – 3 tipy a triky jak si posvítit na půdu

Zpět do kategorie

Tentokrát si posvítíme na půdu. Poradíme, na co si dát pozor u osvětlení podkroví. Máme pro vás 3 nejdůležitější tipy pro výběr světel do podkroví.

Sice tušíme, že nepořádek, který máte na půdě, byste nejraději neviděli, ale jednou si tam stejně budete muset uklidit, najít staré fotografie a jiné poklady, o kterých ani nevíte.

Tajemná půda.
Foto © Kincse_j, Pixabay, 2013

1. Pozor na teplotu půdy

Půda je místo extrémních teplot. V zimě tam máte „promrzlo” a v létě byste ji mohli pronajímat jako saunu. Budete tedy potřebovat světlo, které zvládne velký rozsah teplot. V ideálním případě změřte nejvyšší a nejnižší teplotu v podkroví a podle toho vybírejte vhodný světelný zdroj.

V dobrých obchodech najdete rozmezí teplot u každého světla uvedené.

Provozní teplota světla, žárovky.
Foto © T-led, 2019

Některá světla se při nízkých teplotách ani nerozsvítí, naopak při vysokých teplotách hrozí vznícením či samodestrukcí. LED svítidla jsou ideálním řešením do prostředí s velkou změnou teplot.

Všechna světla s LED technologií, které u nás zakoupíte, mají provozní teplotu v rozmezí -15 °C do 60 °C. Na „běžnou” půdu se tedy hodí naprosto perfektně.

2. Pozor na teplotu v podkroví podruhé

A je tu ještě jedna věc, na kterou si v souvislosti s teplotou a osvětlením podkroví musíte dát pozor. Je to samotná teplota tepelného zdroje. Měli byste volit zdroje, které vydávají co nejméně tepla.

Půdní prostory jsou většinou velmi stísněné a pohyb v nich komplikovaný. A tak byste si mohli od horké žárovky z podkroví odnést nepříjemné popáleniny.

Navíc si v horkých měsících nechcete v podkroví ještě přitápět svícením.

A to nejdůležitější na závěr – vysoké teploty žárovek mohou při kontaktu s hořlavými materiály způsobit požár.

Světlo - žárovka na půdě
Foto © Kincse_j, Pixabay, 2013

LED světla vydávají v provozu velmi málo tepla. Můžete na ně sahat, narážet do nich hlavou, nebo kteroukoliv jinou částí těla a odnesete si jenom modřiny. Popáleniny rozhodně ne.

3. Osviťte si celý prostor na půdě

Rozhodněte se, zda chcete chodit po půdě s baterkou, nebo si na prohrabování harampádí pohodlně posvítit.

Pokud zvolíte pohodlí a nainstalujete si pevná svítidla, pravděpodobně vám, vzhledem k členitému prostoru, jedno centrální světlo stačit nebude.

A ještě jeden tajný tip jak bojovat s nízkými stropy – do plochých světel budete hlavou narážet mnohem méně než do žárovek visících v prostoru.

Použijte plochá LED světla:

Bílé ploché kulaté Led světlo
Kulaté ploché LED světlo
Bílé hranaté ploché LED světlo
Hranaté ploché LED světlo

Rozmístěte LED pásky:

LED pásky

Jak zapojit LED pásky »

A nebo si prostě pořiďte čelovku 🙂

Osvětlení na půdě můžete vyřešit i čelovkou :)
Foto © T-led, 2019

Přejeme vám, ať si na půdě osvítíte co nejvíce pokladů. A kdybyste potřebovali nějakou radu, jsme tu pro vás »

lVšechny články blogu T-LED.cz

1 komentář u „Osvětlení podkroví – 3 tipy a triky jak si posvítit na půdu“

  1. Použil jsem pro orientační osvětlení půdy přebytečný LED řetěz z vánočního stromku. pověsil jsem jej prostě pod podélný trám stolice a slouží už 3 roky perfektně. Vchod na půdu pak osvětluje solární svítidlo s PIR čidlem, jehož solární panel cca 6x10cm je umístěn pod skleněnou taškou (světlíkem) na jižní straně střechy. Opět – funguje to spolehlivě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.