Panáček žárovka zapojuje žárovku do elektřiny

Proč LED světla problikávají po zhasnutí?

Zpět do kategorie

Stalo se vám, že LED žárovka po vypnutí vypínačem stále svítí nebo problikává? Nejste si jisti, jestli se jedná o technickou závadu či standardní jev? Tyto jevy mohou být velmi nepříjemné, a to nejen ve chvíli, kdy se snažíte usnout. Možná si říkáte, že jsou poškozené elektrické rozvody, ale tyto situace nastávají i po provedené elektro revizi. Kde je tedy problém?

LED osvětlení reaguje se zpožděním

Pokud jste si všimli, že po zhasnutí vypínače nereaguje LED osvětlení okamžitě ale se zpožděním, nemusí se hned jednat o závadu. Zaměříme se proto nejprve na základní princip fungování LED technologie

Jaký je rozdíl oproti klasickým žárovkám?

Rozdílem oproti klasickému osvětlení je ten, že LED osvětlení v sobě ukrývá elektroniku obsahující filtrační členy. Ty se starají o rovnoměrné redukování toku elektrické energie, která se v nich může krátkodobě nahromadit. Tyto filtrační členy dokáží LED osvětlení zásobovat určitým množstvím energie, která je potřebná pro svícení.

Pokud LED osvětlení vypnete, bude svítit do té doby, než se nahromaděná elektrická energie vyčerpá. Proto se může stát, že bude LEDka po vypnutí chvíli svítit. Jedná se o velmi krátký jev, který trvá nejdéle 2 vteřiny.

Jak vzniká dlouhodobé blikání? 

Jestliže LED žárovka svítí či slabě problikává i dlouho poté, co jste ji vypínačem zhasli, je potřeba tuto situaci řešit. Příčinou je indukce elektrického napětí na vodiči vedoucí mezi svítidlem a spínačem.

Dlouhé vodiče nacházející se v blízkosti dalších kabelů indikují napětí, které poté vede k nabití filtračních členů – kondenzátorů. Při určitém množství napětí se sepnou startovací obvody a LED žárovka se rovnou rozsvítí. Vzápětí dochází ihned k úbytku napětí na kondenzátoru, a tak LED žárovka okamžitě zhasne. Tento proces se opakuje stále dokola, proto pak vidíme slabé problikávání. Nejčastěji se jedná o případy, kdy používáte vypínač s tzv. doutnavkou či vypínač u schodišťového zapojení.

Jak odstranit blikání LED žárovky?

Pokud dochází k dlouhodobé indukci napětí, a tím i k trvalému problikávání LED osvětlení, je potřeba tento problém začít řešit. Nejen, že je tento jev nepříjemný, ale zároveň není zanedbatelný ani z hlediska bezpečnosti. Může to být totiž také jeden ze signálů poukazující na vadnou elektroinstalaci. Jak tedy blikání LED žárovky vyřešit? 

Základem je kvalitní LED žárovka

Nekupujte vždy ty nejlevnější LED žárovky. U levných žárovek je elektronika velmi jednoduchá. Blikání LED žárovek a jiné problémy s osvětlením dokáže vyřešit již samotná elektronika uvnitř žárovky. Přečtěte si, jak vybrat kvalitní žárovku.

Speciální kondenzátory

Řešením blikání LED osvětlení může být přidání speciálních elektronických prvků – odrušovacích kondenzátorů do rozvodů elektroinstalace. Avšak v tomto případě bude z bezpečnostních důvodů lepší obrátit se na odborníka. 

Výměna vypínače

Pokud osvětlení ovládáte vypínačem s doutnavkou, bude lepší jej vyměnit za standardní vypínač. Malý proud procházející doutnavkou může být zdrojem problému.

lVšechny články blogu T-LED.cz

12 komentářů u „Proč LED světla problikávají po zhasnutí?“

  1. Zdravím,chci se zeptat, proč mi svítí u led reflektoru u 16 ledek 4 ledky po vypnutí schodišťového vypínače trvale.dily.kolbl

    1. Mám na jeden vypínač 3 starší bodová světla s G640W žárovkami. Jedna z nich přestala svítit, proto jsem ji vyměnil za LED žárovku 3.5W. Po zapojení nové žárovky všechny žárovky (staré i nové) trvale blikají. Když vyměním všechny staré žárovky za nové LED, nesvítí žádná. Když zapojí jednu starou a jednu novou žárovku, tak obě svítí.
      Děkuji za radu.

  2. Mám na jeden vypínač 3 starší bodová světla s 35W žárovkami. Jedna z nich přestala svítit, proto jsem ji vyměnil za LED žárovku 7W. Po zapojení nové žárovky všechny žárovky (staré i nové) trvale blikají. Když vyměním všechny staré žárovky za nové LED, nesvítí žádná. Když zapojí jednu starou a jednu novou žárovku, tak obě svítí.

  3. Dobrý den v novém baraku jsem nainstaloval na podbiti pod strechu led osvetleni a připojil do chyTré zásuvky která má spínací hodiny, po vypnutí svetylka stále (slabě) sviti jak vyřešit problém prosím poraďte diky

    1. Dobrý den,
      pokud Vám problikávají nebo lehce trvale svítí LED žárovky či jiná LED svítidla po vypnutí vypínačem, zejména v případě použití schodišťového-křížového vypínače (tzn. několik vypínačů na jednom okruhu), odstraníte tento problém paralelním zapojením tohoto kondenzátoru k žárovce i svítidlu na přívodu 230VAC. Zkuste použít: https://www.t-led.cz/p/odrusovac-blikani-led-11423/11423
      Děkuji,
      T-LED s.r.o.

  4. Po rozsvícení vypínačem led reflektoru s čidlem tento svítí slabě a matně. Pokud ho napojím kabelem do zásuvky svítí normálně. Nevím někdo jak vyřešit problém?

  5. Dobrý den,

    vyměnil jsem klasické halogenové GU10 žárovky za LED GU10. Ze začátku bylo vše v pořádku, posledních pár dní ale LEDky svítí i po vypnutí. Oproti tomu když jsou zaplé tak velice málo. Ale dostatečně na to abychom viděli v koupelně i bez rozsvícení. Chci se tedy zeptat jestli není zdroj pro halogeny nebezpečný, když do něj mám zapojené LED žárovky? To lehké světlo mi nevadí, spíš se bojím toho že halogenový zdroj je o dost silnější než ten na LED. Původně tam byly 40 W halogeny, teď 3,4 W LEDky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.