Vše o LED zdrojích

Zpět do kategorie

Zdroje nejen pro LED pásky jsou velké téma. Víte, jaký zdroj vybrat právě pro vaše osvětlení, jaké parametry sledovat a jaké k nim zvolit stmívání?

Tento článek je zdrojem základních informací o zdrojích 🙂 Nebudeme v něm zacházet hluboko do technických podrobností, ale objasníme vám potřebné informace, které se vám budou při výběru zdroje pro LED osvětlení hodit.

Druhy LED zdrojů

Elektrické zdroje můžeme rozdělit na:

1.      Napěťové zdroje

2.      Proudové zdroje

Napěťové zdroje

Tyto zdroje na svém výstupu udržují stálé napětí.

U LED osvětlení se v praxi většinou setkáme s 12V nebo 24V. Nejčastější využití je tedy u napěťových LED pásků, nízkonapěťových 12V svítidel (často nábytková) a některých samostatných 12V diod.

Proudové zdroje

Jedná se o takové zdroje, které na svém výstupu poskytují konstantní elektrický proud při připojení jakékoliv zátěže (například výstupní proud 350mA atd.)

Nejčastější využití proudových zdrojů je u hotových LED svítidel, jako jsou různé LED panely, průmyslová svítidla, a dalších LED svítidla, případně lze tyto zdroje použít na proudové LED pásky.

Stmívání zdrojů

Ačkoliv je stmívání jednotlivých zdrojů velmi komplexní téma, níže najdete základní typy stmívatelných zdrojů a produkty, které k jejich stmívání slouží.

Stmívání u napěťových zdrojů

V první řadě je nutné samozřejmě nutné zvolit dostatečně „silný“ zdroj pro vaši instalaci.

Sílu zdroje vypočítáte následovně: u každého LED pásku je určen příkon na metr, který vynásobíte zvolenou délkou pásku.

Následně můžeme stmívání u těchto zdrojů rozdělit zjednodušeně na 2 případy:

1.      „Klasický“ napěťový zdroj

2.      Napěťový zdroj s integrovanými funkcemi stmívání

U „klasických“ napěťových zdrojů je stmívání řešeno až za výstupem zdrojů. Nejčastěji se mezi napěťový zdroj a osvětlení (pozor, osvětlení musí být vždy stmívatelné) vsadí stmívač, kterým regulujete intenzitu osvětlení. Nejčastěji se jedná o PWM stmívače různých druhů (manuální, dálkové), ale také se zde mohou různé DALI stmívače, 0-10V nebo 1-10V stmívače a další. Řízení DALI, 0-10V nebo 1-10V další možnosti stmívání osvětlení většinou používané u složitějších instalací, automatizací a chytrých domácností. Požadují další „zařízení“, které toto stmívání řídí (ovladač, počítač, server atd.)


U napěťových zdroj s integrovanými funkcemi stmívání se většinou jedná o napěťové zdroje, které již mají v sobě integrované možnosti stmívání, nejčastěji se tedy jedná o řízení 0-10V nebo 1-10V, DALI, DMX a další. Zjednodušeně řešeno se jedná o zdroj se stmívačem v jednom.  Tyto zdroj ale opět požadují další zařízení po ovládání.

Stmívání proudových zdrojů

Zde opět rozdělíme proudové zdroje zjednodušeně do několik skupin

1.      Nestmívatelný proudový zdroj

2.      Stmívatelný proudový zdroj

3.      Proudový zdroj s integrovanými funkcemi stmívání

Vždy si před začátkem ověřte, zda je svítidlo umístěné za zdroje vhodné ke stmívání. U nestmívatelného proudového zdroje je bohužel možnost stmívání vyloučena.

Další možnost je použít stmívatelné proudové zdroje. Většina takovýchto zdrojů je stmívatelná tzv. triakovými stmívači, které se umístí před tento zdroj. Na zdroji musí být uvedena informace, že je stmívatelný.

Poslední možnost je proudový zdroj s integrovanými funkcemi stmívání. Jedná se o obdobu jako u napěťových zdrojů. Mají v sobě tedy integrované možnosti stmívání, nejčastěji 0-10V nebo 1-10V, DALI a další. Opět se tedy jedná zjednodušeně řečeno o zdroj se stmívačem v jednom a opět požadují další zařízení po ovládání.

Použití zdrojů dle prostředí

Zde platí obdobná pravidla jako jakýkoliv dalších elektrických zařízení, kdy se řídíme tzv. stupněm krytí (IP), kdy IP kód je definován v normě IEC 529.

Časté dotazy

Proč spínaný elektronický zdroj „píská“?

Spínané zdroje při stmívání PWM modulací mohou pískat či bzučet z důvodu useknutí sinusoidy při stmívání. Jelikož zdroj i stmívač pracují na určitých frekvencích, může docházet k vazbám a vzájemnému rušení, což vede k tomu, že se rozkmitají cívky ve zdroji nebo v ovladači. Některé dražší zdroje mají cívky zalité speciální hmotou, aby se tomuto jevu zabránilo.

Jak moc mohu spínaný elektronický zdroj zatížit?

Každý elektronický spínaný zdroj má danou účinnost (efficiency), na základě těchto údajů je i jeho maximální zatížení. Např. u zdroje s účinností 81 % by mělo být zatížení maximálně do této hodnoty, a to při běžném provozu cca 8 hodin denně, při teplotě do 25 °C.

Pokud je zdroj využíván déle a okolní teplota vyšší (v katalogovém listě je většinou tabulka tzv. Derating Curve), doporučuje se dávat větší rezervy, např. s rezervou až 40 % můžete prodloužit i životnost zdroje.

Proč se elektronický transformátor, LED světla, LED pásky a další zapínají se zpožděním?

Transformátor a další elektrická zařízení provádí měkký start.


lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.