pirátská lebka

Jak moc je nebezpečné světlo z LED žárovek?

Zpět do kategorie

Někteří kritici LED osvětlení zastávají názor, že žárovky s LED technologií vyzařují nezdravé modré světlo, které dokáže vést až k nevratnému poškození oční sítnice.  

Z modrého světla nemusíte mít strach

Modré světlo se vyskytuje v umělé i přirozené formě denního světla. Negativní vliv na náš spánkový cyklus i zdraví očí může mít pouze při nadměrném množství.

Nadměrné množství modrého světla není charakteristickým rysem všech LED osvětlení, nýbrž těch levných a nekvalitních.

Proč jsou nekvalitní LED osvětlení nebezpečné pro naše zdraví?

Bílé světlo vzniká spojením modrého světla se žlutým fosforovým světlem. Je-li poměr mezi těmito druhy světel nevyvážený a dominující je modrá barva, takové osvětlení může způsobit problémy se zrakem i spánkem. Vyhněte se proto nekvalitním LED žárovkám.

Jak vybrat kvalitní LED žárovku?

LED žárovky si vybírejte vždy u renomovaných výrobců a vyhněte se unáhlenému nákupu LED žárovek s podezřele nízkou cenou. Důsledkem nízké ceny je obdobně nízká kvalita materiálů použitých na výrobu žárovky.

Nekvalitní materiál není jediným problémem

Nekvalitní postupy a materiály často zapříčiní další problematický jev – blikání LED svítidel, které vedou k rychlé únavě a poškození očí.

Vhodné jsou LED žárovky s kvalitním luminoforem

U T-LED naleznete žárovky s velmi kvalitním luminoforem, díky kterému dosáhne světlo teplých barev bez nadměrného množství modrého světla. Nemusíte se tedy bát poškození zdraví očí či narušení vašeho spánkového režimu.

Jak poznat kvalitní LED žárovku?

1. Autorizovaný prodejce

Vybírejte si žárovky vždy od renomovaných výrobců. Přečtěte si reference daného výrobce a podívejte se i na recenze zákazníků, například na Heurece.

Dále je dobré sledovat i technické parametry LED svítidel.

2. Hliníkové tělo

Tělo žárovky je vyrobeno z hliníku, díky tomu pak žárovka nepodlehne vysokým teplotám, při kterých se ničí LED čip zodpovědný za svítivost a životnost LED svítidla.  

Hliníkový chladič se často schová do plastového nebo keramického těla – nemusí být vždy přímo viditelný.

3. CCD elektronika

Optimální napájení čipu je zajištěno měničem proudu. Kvalitní měnič s konstantním zdrojem proudu je označen jako CCD měnič. Existují i zastaralé odporově kapacitní měniče RCD, které nedokáží ochránit LED čip při vysokém vstupním napětí jako CCD.

Pár slov na závěr

Modrého světla se bát nemusíte. Má negativní vliv pouze při nadměrném množství, které je charakteristické pro levné a nekvalitní LED svítidla. LED žárovky si vybírejte vždy u renomovaných výrobců a vyhněte se nákupu LED žárovek s podezřele nízkou cenou.

lVšechny články blogu T-LED.cz

2 komentáře u „Jak moc je nebezpečné světlo z LED žárovek?“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.