Osvětlení podhledů LED pásky – na co nezapomenout

Zpět do kategorie

Osvětlování podhledů je moderní způsob osvětlení, díky kterému můžete designově ozvláštnit své bydlení. Tento článek přináší základní rady, jak postupovat při návrhu osvětlení podhledů a na co nezapomenout při instalaci.

Vybíráme účel a tvar podhledů

V první řadě je nutné se rozmyslet, zda bude podhled sloužit jako hlavní nebo dekorační osvětlení, případně kombinace. 

Tvar podhledu vždy záleží na kreativitě a šikovnosti řemeslníka. Dnes se již kromě klasických podhledů přes celou místnost – do kterých se umisťují například bodová svítidla – dá vymýšlet i více tvarů od čtvercových nebo obdélníkových podhledů až po různé extravagantní tvary.

Již v průběhu vymýšlení podhledu je nutné se zamyslet nad tím, která svítidla budete chtít využít a brát v potaz jejich způsob instalace. Například, doporučená vzdálenost mezi páskem a stropem je minimálně 10 až 15 cm.

Jaké LED pásky vybrat do podhledu

Pokud Vám jde o designové osvětlení, stačí většinou použít slabší LED pásky okolo 4,8 až 9,6W na metr. LED pásek se nalepí na kraj podhledu a svítí nepřímo odrazem od stropu. 

V případě že se jedná o hlavní osvětlení, máte dvě možnosti. 

  1. Instalovat pásky tak, aby svítily opět odrazem, ale použít silnější LED pásky okolo 20W/m.
  2. Nechat pásky svítit přímo. Jak silné pásky použijete pak záleží na tom, jak moc pásků u přímého osvětlení chcete použít. 

Co se týče barvy LED pásků, záleží především na Vašem vkusu. Kromě klasických odstínů bílých barev (teplá bílá až studená bílá), můžete použít i RGB pásky, kde je možné nastavovat různé kombinace barev. 

U RGB LED pásků lze navolit i bílou barvu, ale jelikož se u těchto pásků skládá z červené, zelené a modré barvy, není „čistě“ bílá jako u jednobarevného bílého pásku. 

Zajímavým řešením je použití RGBW pásků, které kombinují RGB a jednobarevné diody nebo použití CCT pásků, u kterých je též možné nastavovat odstín bílé barvy.

Jak ovládat LED pásky nejen v podhledech

Ovládání LED pásků je samozřejmě závislé na typu.

Jednobarevné pásky můžete pouze zapínat/vypínat například vypínačem, na který jsou pásky z podhledu zapojeny. V případě stmívání je nutné použít stmívač, který se umístí mezi zdroj a LED pásek. 

Existují také různé druhy dálkových ovládání, případně můžete ovládat i vypínačem na zdi, který je součástí Vaší řady vypínačů. Přečtěte si více o ovladačích stmívání LED pásků v tomto článku.

Více o stmívání LED pásků pomocí ovladače najdete v tomto článku

U RGB, RGBW a CCT LED pásků je situace trochu odlišná. Je nutné zakoupit speciální ovladače, které pravděpodobně nebudou ve stejné řadě vypínačů, jakou máte doma.

Na co myslet, než začnete podhledy dělat

  • Rozmyslet si, jaký účel má světlo splňovat.
  • V případě větších délek LED pásků doporučujeme používat 24V LED pásky.
  • Nejdříve si promyslet umístění zdrojů a stmívačů a dle toho naplánovat rozvody.
  • Pozor, u RGB, RGBW a CCT LED pásků je nutné použít vícežilové kabely mezi ovladači a pásky. Dvoužilové kabely Vám nepostačí.
  • Čím blíže budou zdroje a ovladače k LED páskům, tím lépe.
  • Vymyslet ovládání a připravit na to elektroinstalaci (někdy je nutné použít i tzv. zesilovače)

Co se ovládání týče, existuje mnoho možností, ve kterých je snadné se ztratit. Pokud si nebudete jistí, neváhejte nás kontaktovat a my Vám s výběrem pomůžeme.

lVšechny články blogu T-LED.cz

8 komentářů u „Osvětlení podhledů LED pásky – na co nezapomenout“

  1. Dobrý den, chtěl bych od Vas cenovou nabídku, kd potřebuji osvětlit místnost že 4 stran a to nasledovne; 5,5 m = 6 m = 4,8 m = 3 m, k tomu listy a detektory na listy, napájecí zdroj, stmivac, dálkové ovládání + senzor mávnutím.
    m
    Můžete mi prosím zaslat cenovou nabídku?
    Děkuji
    V.Lacina

  2. Prosím, v současné době děláme sádrokartonové podhledy v koupelnách, které maji rozměry š.205 x d.220 cm a š.200 x d.345 cm.
    Na čelní, kratší strany na konci koupelen bychom chtěli do podhledů zabudovat LED pásek, který by byl umístěný ve výřezu u zdi. LED pásek se bude zapínat při vchodu vypínačem. Jaký LED pásek vybrat a jak hluboký výřez v sádrokartonu je potřeba, aby se pásek schoval a plnil účel osvětlení i efektu (nebude vidět). Výřez u zdi v sádrokartonu by byl přes celou šířku a další rozměry stačí třeba na š.8 a na výšku 10 cm?
    Nebo je lépe umístit pod sádrokarton LED pásek, který bude vidět, ale který, jak jsem četla, svítí nahoru a světlo odraži? Jaký je tento led pásek? Je nějaký speciální? LED pásky budou nad vanou a nad sprchou. Moc děkuji za rychlou odpověď, protože musíme co nejdříve říct sadrokartonářúm, jak strop udělat.

    1. Dobrý den,
      veškeré informace Vám zasílám na Váš email.
      Děkuji,
      T-LED s.r.o.

  3. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou životnost má led pásek. Mám ho pod kuchyňskou linkou 8 let a nejdříve občas zhasínal a teď už nic. Je napojený na vypínač. Poradíte, prosím, čím by to mohlo být a jak vyřešit. Děkuji

  4. Dobrý den,
    jak udělat přípravu, respektive jaké jsou optimální rozměry při zabudování led osvětlení + se tam musí vejít ještě lišta na závěsy.
    Děkuji moc

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.