Metody stmívání LED pásků

Zpět do kategorie

LED pásky jsou skvělým nástrojem pro osvětlení domu, bytu, ale i jiných prostor. Díky moderním technologiím jsme si zvykli na možnost stmívání osvětlení a upravování intenzity světla na základě našich denních potřeb.

Častou otázkou tak je, jakým způsobem lze stmívat instalované LED pásky a zda jsou všechny LED pásky k tomu vhodné. Seznamte se s metodami stmívání LED pásků v tomto článku.

Obecně lze říci, že každý LED pásek je při správně zvolené metodě stmívatelný, a stmívání nijak nenarušuje jeho životnost. V tomto článku se zaměříme na stmívání nízkonapěťových pásků (většinou 12-24V) a poté stmívání LED pásků na 230V. Stmívání proudových pásků zde řešit nebudeme.

Pro stmívání LED pásků existuje hned několik metod a každá z nich má své výhody. Volba metody vždy závisí na velikosti daného projektu a na vašich požadavcích na ovládání. Obecně stmívače většinou instalujeme mezi zdroj a LED pásek, v některých případech je stmívač součástí samotného zdroje (například zdroje kombinované s DALI ovládáním).

Nejčastější otázky při nákupu ovladačů pro stmívání


O jaké pásky se jedná?


Pro stmívání LED pásků je nutné vybrat vhodný druh ovladače. LED pásky můžeme rozdělit do skupin na:

  • Jednobarevné
  • CCT (kombinace 2 bílých barev)
  • RGB (barevný)
  • RGBW (kombinace barevného a jednobarevného).

Zde je výběr dále již jednoduchý, kdy pro jednobarevné pásky vybíráme jednobarevné ovladače, pro CCT LED pásky CCT ovladače apod. Existují ale ovladače, které jsou již v základu připravené na připojení všech druhů LED pásků, například WIFI LED 28RF-WIFI RGBCCT.

Čím budu stmívat?

Manuální stmívání již z názvu napovídá, že se jedná o stmívání přímo u LED pásku, které upravíte pouze manuálně, například pomocí manuálního jednokanálového stmívače např. LED ovladač stmívač M1 nebo LED ovladač stmívač M6 30A, oblíbená je i varianta stmívačů instalovaných do profilů, například LED stmívač do profilu 8AS nebo Dotykový mikro stmívač pro LED pásky do profilu. V tomto případě již z logiky zapojení můžete ovládat jen jednu zónu.

Výhodou dálkového stmívání je široká škála možností ovladače. Můžete si vybrat z jednozónových (jednokanálových) stmívačů a multizónových (vícekanálových) stmívačů, nástěnných dálkových ovladačů a mnoha dalších.

U některých modelů dálkových ovladačů můžeme ovladače a přijímače spolu kombinovat a například mít k jedné zóně více ovladačů, případně jeden ovladač k více zónám anebo kombinace obou možností. U vícekanálových ovladačů je většinou nutné zakoupit potřebný počet přijímačů podle zón a ovladač.

Příklad, pokud chceme ovládat 3 zóny jedním ovladačem, musíme zakoupit 3x přijímač a 1 ovladač. Podle možností ovladače poté můžete ovládat všechny zóny dohromady nebo každou zvlášť.

Příklady pro jednobarevné pásky

1) Jednokanálové


2) Vícekanálové

Příklady pro CCT pásky

1) Jednokanálové

2) Vícekanálové

Příklady pro RGB pásky

1) Jednokanálové

2) Vícekanálové

Příklady pro RGBW pásky fungují obdobně.

Stmívání LED pásků pomocí aplikace v telefonu

LED pásky je možné stmívat pomocí telefonu za použití WiFi adaptéru propojeného s kompatibilním přijímačem.

Přijímač stmívání se zapojí obvyklým způsobem mezi transformátor a LED pásek. WiFi adaptér pak propojí toto nastavení s telefonem prostřednictvím vaší WIFI sítě. Svůj LED pásek tedy budete moci ovládat pomocí jakéhokoli telefonu s aplikací odkudkoli v dosahu WiFi signálu.

Je stmívač dostatečně „silný“?

V případě, že přijímač nemá dostatečné zatížení, je možné zakoupit tzv. zesilovače. Připojením zesilovače k přijímačům umožníte připojit potřebné množství pásků.


Další metody stmívání

Při jednodušších instalacích si vystačíte s jednoduchým stmívačem. V případě malého projektu jako je domácnost nebo menší restaurace tak můžete využít stmívače a rady popsané výše.

Pro větší projekty jako jsou celé budovy je pak třeba sáhnout po LED stmívačích s větší flexibilitou, jako je systém DALI, 0-10V nebo DMX 512.

Tyto protokoly a rozhraní stmívání umožňují obecně napojení do počítačů a ovládacích pultů, díky kterým můžete ovládat a synchronizovat velké části projektu dle potřeby.

Stmívání 0-10V

Stmívače mohou také fungovat na základě řídícího signálu 0-10V (popřípadě 1-10V). Stejnosměrné napětí dodávané do LED pásků se mění v rozsahu 0V („vypnuto“) a 10V (100% jas).

Jakmile zapojíte vhodný stmívač 0-10V mezi stmívatelné LED světla a transformátor, můžete propojit více přijímačů stmívání 0-10V. Tolik, kolik potřebuje vaše instalace. Váš konečný přijímač stmívání LED lze poté připojit k jakékoliv řídící jednotce stmívače 0-10V. Tyto stmívače se nabízejí i v kombinaci s napájecím zdroje v jednom zařízení.

Stmívací protokol DALI 

Stmívací protokol DALI („Digital Addressable Lighting Interface“) byl původně vyvinut jako nástupce systémů 0-10V a stejně jako předchozí systém se hodí pro velké instalace. Příkladem jsou projekty, které vyžadují řídící systém pro řízení stmívatelných LED světel v celé budově z jednoho centrálního vypínače DALI.

Tento systém umožňuje uživatelům nejen ručně zapínat/vypínat světla a ovládat jas, ale také aktivovat a spouštět programy osvětlení v nastavených časech.

Stmívací systémy DALI se často používají v hotelech, kancelářích a velkých obchodech. Obvykle poskytují uživateli kontrolu nad celou instalací a umožňují potlačit obecná nastavení menšími LED stmívači v každé místnosti nebo zóně.

Při instalaci systému DALI by měl být přijímač stmívání DALI zapojen mezi stmívatelná LED světla a transformátor. Následně můžete propojit všechny DALI přijímače dohromady pomocí signálního kabelu a propojit je s DALI stmívačem. Tyto stmívače se nabízejí taktéž i v kombinaci s napájecím zdrojem v jednom zařízení.

DMX ovládání

Ovládání DMX („digital multiplex“ celým názvem DMX 512) je velmi starý protokol, který byl poprvé navržen tak, aby propojil nekompatibilní systémy stmívačů dohromady. Často se používá pro koncertní osvětlení, divadla, studiové osvětlení a architektonická světla. Ovládací prvky DMX LED mohou spravovat až 512 kanálů.

Ještě před 10 lety bylo DMX ovládání LED pásek drahé a nevhodné pro domácí použití. V dnešní době však už můžete zakoupit DMX panely s dotykovou obrazovkou nebo otočné stmívače. Mohou dokonce běžet na vašem počítači nebo smartphonu. 

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.