Ovládání osvětlení mobilem

Zpět do kategorie

Součástí inteligentní (nebo také chytré) domácnosti mohou být nejenom veškeré domácí přístroje, ale také osvětlení. Láká vás představa, že vás po probuzení bude čekat tlumené světlo v koupelně, čerstvě uvařená káva a vysušené prádlo?

Proměňte utopickou představu ve skutečnost. Je to snazší, než si myslíte. V tomto článku vám prozradíme, jaké jsou možnosti ovládání osvětlení mobilem.

Co je to chytrá žárovka?

Chytrá žárovka (podobně jako chytrý mobilní telefon) je žárovka doplněná o speciální funkce. V praxi si pod pojmem chytrá žárovka můžete představit LED žárovku, kterou lze zapínat či vypínat na dálku a kromě toho také umožňuje měnit barvu, teplotu či intenzitu osvětlení.

4 hlavní důvody k pořízení chytré žárovky:

  1. vyšší komfort spojený s ovládáním na dálku
  2. nižší účty za energii z důvodu úspory energie
  3. navození příjemné atmosféry
  4. simulace přítomnosti v domácnosti

Z práce snadno zkontrolujete, zda jste nechali zapnuté světlo v koupelně a z druhého konce zeměkoule rozsvítíte světla v obýváku, která odradí případné zloděje. Vykouzlíte si příjemnou atmosféru při domácím večírku za pomocí barevné škály a funkce stmívání světel. Vytvoříte si příjemné prostředí pro práci anebo večerní relax u knížky díky nastavitelné teplotě světla.

S jakými typy chytrých žárovek se můžete setkat?

  • chytré žárovky – umístíte je na místo původních klasických žárovek (typicky na lampy či stropní a nástěnná světla), přičemž je důležité vybrat vhodný typ patice (nejčastěji E27, E14 nebo GU10)
  • chytré venkovní osvětlení – oproti vnitřním žárovkám disponují vyšším světelným tokem a voděodolností
  • chytré svítící pásky – hodí se např. k označení hrany schodu nebo k připevnění na televizi pro vyšší uživatelský zážitek
  • další druhy chytrých osvětlení – sem spadají moderní chytré stolní lampy, lustry či světelné panely, které mají žárovku již zabudovanou uvnitř, není tedy nutné brát ohledy na typ patice

Jaké existují možnosti připojení a jejich výhody či nevýhody?

Podobně jako ostatní zařízení chytré domácnosti mohou být i žárovky připojeny přes internet. Odlišují se komunikačním protokolem, který pro komunikaci využívají a dále prvkem samostatnosti. Ne každá žárovka lze ovládat individuálně, někdy se ovládají ve skupině s ostatními žárovkami nebo všechny najednou. Vždy záleží na konkrétním výrobci a jeho softwaru. 

1. Samostatné připojení přes aplikaci v telefonu skrz Wi-Fi anebo Bluetooth

Některé modely žárovek pomocí Wi-Fi sítě komunikují skrz chytrou aplikaci přímo s vaším mobilním telefonem. Pořízení centrální jednotky v tomto případě není nutné. Je skvělou volbou pro ty, kteří mají omezený rozpočet a chtějí snadno ovládat vybrané osvětlení, ale ne nutně celý chytrý dům. 

Alternativním řešením je připojení přes rozhraní Bluetooth. V případě, že nebude fungovat vaše Wi-fi síť, budete moci i nadále ovládat veškeré osvětlení, ale na druhou stranu budete moci světla ovládat pouze v bezprostřední vzdálenosti několika metrů v závislosti na dosahu Bluetooth. Vyznačuje si nižšími pořizovacími náklady.

U nás si můžete pořídit například:

Detailnější pohled na Wi-Fi a Bluetooth

Wi-Fi:

  • dražší než Bluetooth technologie
  • lze kontrolovat neomezené množství žárovek najednou nebo zvlášť
  • ovládání osvětlení je možné i na dálku (třeba z práce či z dovolené), pokud to software umožňuje

Bluetooth:

  • hodí se zejména do malých prostor
  • zpravidla levnější varianta ve srovnání s připojením přes Wi-Fi 
  • vhodný pro ovládání méně světel
  • při ovládání je nutné být v dosahu Bluetooth, nelze chytré žárovky ovládat na větší vzdálenost

2. Ovládání skrz inteligentní domácnost pomocí centrální jednotky

Tuto variantu zvažujte ve chvíli, kdy plánujete vybavení celé domácnost chytrými žárovkami. Připojením přes Wi-Fi mohou nastat komplikace, protože velký počet žárovek značně zatěžuje síť a přetěžuje router. Pokud byste navíc kombinovali několik druhů značek, budete k jejich ovládání potřebovat několik různých aplikací, což uživatelský zážitek značně znepříjemní.

Centrální jednotka propojí veškerá chytrá zařízení ve vaší domácnosti a výsledkem bude, že chytrá zařízení v celém domě budete ovládat za pomocí jediné aplikace v telefonu. Router bude v tomto případě zatěžován jen jediným zařízením – centrální jednotkou. Ta umožňuje kromě ovládání světel také ovládat například žaluzie, topení, klimatizace a další zařízení v domácnosti.

Jako příklady těchto inteligentních domácností můžeme uvést například LOXONE, či nově rozvíjející se protokoly ZigBee či Tuya, kdy tato zařízení lze ovládat například skrz Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Home a další.

V současné době naše společnost plánuje převodníky ZigBee pro ovládání LED pásků.

Shrnutí

Pokud žárovka podporuje Bluetooth či Wi-Fi, většinou je možné nainstalovat spřízněnou aplikaci a žárovku ovládat z přímo z mobilu. Můžete narazit také na žárovky, které využívají např. technologii ZigBee. Takové žárovky se párují do aplikací či chytrých domácností skrz aplikace jako Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Home a další.

Jaké existují typy ovládání žárovek?

  1. mobilní aplikace – telefon s aplikací (výrobci ji zpravidla poskytují ke stažení zdarma) máte vždy po ruce a můžete z něj pohodlně změnit barvu či ztlumit osvětlení a také nastavit časový harmonogram svítidel
  2. dálkové ovládání – někteří výrobci k žárovkám dodávají dálkové ovladače (připomínající televizní ovladače) se kterými lze můžete měnit jas nebo teplotu barev
  3. ovládání hlasem – pomocí několika málo jednoduchých pokynů v angličtině můžete světla ovládat za pomocí hlasového asistenta (Google Assistent,  Amazon Alexa nebo Siri od Apple)
lVšechny články blogu T-LED.cz

5 komentářů u „Ovládání osvětlení mobilem“

  1. Děkuji za super článek. Osobně zatím nevyžaduji mobilní ovládání světel, ale co bych velmi uvítal je intenzita světla v závislosti na denní době. Například v koupelně nebo toaletě mít velmi intenzivní světlo v deset hodin večer člověka spíš ještě probudí. Stejně tak i ráno by intenzita mohla být menší. Je možné tu intenzitu nějak jednoduše řídit nebo naplánovat?
    Předem děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den,

      rozumíme Vašemu požadavku. Intenzitu lze nastavit pomocí manuálních stmívačů natrvalo, nicméně časově plánovat bohužel nelze.

      S pozdravem
      T-LED, s.r.o.

  2. Lze, ale software musí mít cloudové nastavení a žárovka / svítidlo musí být neustále pod napětím, aby nedošlo k přerušení komunikace s cloudem. Samozřejmě je nutná wifi v domácnosti a kvalitní pokrytí pro všechna řízená osvětlení. Tak to řeším já u sebe v domácnosti. Díky tomu mám možnost si nastavit chromatičnost a jas každého svítidla buď podle západu a východu slunce nebo časové intervaly mnou stanovené dle potřeb. Nevýhodou je, že nemohu používat klasické vypínače na zdi, které přerušují napájení do řízených svítidel / žárovek a tím padem nefunguje komunikace s cloudem, který by posílal informace, jak má svítit svítidlo a zpětně to neumí tento příkaz přijmout. Takže si pamatuje poslední volbu, před odpojením. Tohle by šlo dodatečně vyřešit smart vypínačem na zdi, který by svítidlo vypínal jen softwarově jako mobilní aplikace, ale ten bohužel nemám – neznám :). Další nevýhodou je trvalý odběr i při vypnutém SW stavu svítidel. Ale zase to nabízí další funkce jako vzdálené ovladání mimo domácí wifi síť, automatické vypínání při vzdálení se od domova ( i zásuvky) dle GPS, či zapínání při příjezdu. Protože jde o levné řešení narozdíl od LOXONE, tak to má své klady a zápory v rámci poměru cena/výkon

    1. Dobrý den, o jakém cloudu a prvcích hovoříte? Momentálně se snažím prozkoumat Supla s prvky Zamel. Již jsem překonal standby spotřebu, stmívání v aplikaci při bistabilních vypínačích, ale časové plánování nebo chromatičnosti podle soumraku jsem ještě neobjevil.

  3. Tak jak psal Petr, tomu rozumím a lze i klasickým vypínačem.
    U některých žárovek lze nastavit výchozí nastavení při zapnutí. Tedy na wc v pohodě třeba 20% i přes den. Mobil má svoje podsvícení a jinak na co tam tolik koukat, snad se jen trefit co i utřít a to lze i poslepu 😀
    No a pak záleží na výrobci a typu jak žárovek tak i SW.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.