Zásady LED osvětlení domácnosti

Zpět do kategorie

Rozhodli jste se osvětlit své bydlení moderně pomocí LED žárovek? Z množství druhů jde až hlava kolem. Jak vybrat správné LEDky? Podívejme se rovnou na nejdůležitější pokoje vašeho domova.

Co je třeba zvážit při výběru LED světla

Co je to úhel vyzařování

Úhel vyzařování udává, jak velký rozptyl bude mít světlo v prostoru. Čím větší úhel je udaný na obalu (např. 120 °), tím více bude žárovka svítit do stran. Při špatné volbě úhlu svítivosti budou prostory působit stinně.

Příklady vhodných úhlů svítivosti dle prostoru:

  • Menší úhly se obecně využívají u lampiček.
  • U bodovek bývá úhel  mezi 45 °–100 °.
  • Do zapuštěných stropních svítidel se používají žárovky s úhlem svítivosti do 180 °.
  • Do klasického lustru je vhodné umístit žárovky s co největším úhlem vyzařování, např. 270 °.

Jak daleko od sebe umístit bodovky

Vzdálenost mezi jednotlivými LED žárovkami lze určit podle jejich svítivosti a velikosti prostoru. Každý prostor vyžaduje jinou intenzitu osvětlení. Například na psacích stolech by měla být tato hodnota minimálně 300 luxů, naopak na chodbách je nutná hodnota minimálně 50 luxů.

Určit přesný počet žárovek je vždy složité. Pro tento účel se používají programy, které vám určí přesný počet a vzdálenost osvětlení, a tento výpočet je nutné zadat specialistovi.

Na počet žárovek má vliv:

  • světelný tok zdroje
  • úhel svitu
  • prostředí místnosti
  • umístění oken

Můžete se však řídit jednoduchým výpočtem 1 lux = 1 lumen na m². Jasně platí, že čím větší místnost, tím je potřeba více lumenů.

lVšechny články blogu T-LED.cz

1 komentář u „Zásady LED osvětlení domácnosti“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.