Základní veličiny LED osvětlení: Světelný tok, teplota chromatičnosti a kandela

Zpět do kategorie

Při výběru LED žárovek se setkáváme s různými technickými parametry a veličinami jako je lumen, teplota chromatičnosti nebo kandela. Víte, co tyto veličiny znamenají a proč jsou při výběru LED žárovek tak důležité? Sepsali jsme všechny veličiny a pojmy, které se vám při výběru LED žárovek budou určitě hodit.

Světelný tok

Světelný tok je fotometrická veličina, která vyjadřuje množství světelné energie vyzářené za určitou časovou jednotku (zpravidla sekunda) s přihlédnutím k citlivosti průměrného lidského oka na různé barevné teploty světla. Znamená to tedy, že se stejné LED žárovky s různými hodnotami světelného toku mohou lišit právě teplotou barvy.

Tabulka svítivosti LED žárovek

Světelný tok (svítivost)Příkon klasické žárovkyPříkon LED žárovky
 700 lm 50 W  9 W
 1 000 lm 70 W 11 W
 1 400 lm    85 W 13 W
 1 800 lm 120 W 18 W
 3 000 lm 180 W 25 W

Co je to lumen?

Jednotkou světelného toku je lumen (lm), který udává, jak moc žárovka svítí. Jednoduše řečeno čím více lumenů žárovka má, tím více žárovka svítí. U LED žárovek se na rozdíl od klasických žárovek neorientujete podle wattů, ale právě podle lumenů. Mezi těmito veličinami existuje určitý vztah a dá se přibližně vypočítat. Vztah mezi lumeny a watty velice pěkně znázorňuje tabulka na LEDcyklopedii.

Teplota chromatičnosti a kelvin

Barva světla, neboli teplota chromatičnosti udává, jakou barvou světla LED žárovka svítí, tedy jestli namodralou, žlutou nebo spíše oranžovou. Teplota chromatičnosti se vyjadřuje v jednotkách kelvin (K). Zde platí vztah, čím více kelvinů žárovka má, tím více žárovka svítí v odstínech namodralé až bílé barvy. LED žárovky s vyšší teplotou chromatičnosti, kolem 5000 K a více, instalujte do místností, kde často pracujete. Naopak do místností, kde odpočíváte, zvolte LED žárovky s nižší teplotou chromatičnosti.

Detail žárovky s bílou teplou barvou
Teplá bílá barva, © T-LED
Studená bílá barva
Studená bílá barva, © T-LED

Svítivost a kandela

Svítivost je další fotometrická veličina. Ta udává prostorovou hustotu světla, které je vyzařované v určitém úhlu. Čím více soustředíme světlo do jednoho úzkého kužele, tím hustší světlo bude a svítivost světla se bude zvyšovat. Tento vztah si jednoduše představte u klasické svítilny – pokud v noci rozsvítíte svítilnu, uvidíte, jak se světlo “soustředí” do relativně úzkého kužele a díky tomu je světlo intenzivnější, a tak vidíte více do dálky. U svítivosti pracujeme s jednotkou kandela (cd).

Pokud byste narazili na jakékoliv další parametry, u kterých si nejste jisti, co znamenají, obraťte se na nás a my vám rádi poradíme.

lVšechny články blogu T-LED.cz

10 komentářů u „Základní veličiny LED osvětlení: Světelný tok, teplota chromatičnosti a kandela“

  1. Dobrý den, rád bych se zeptal zdali se závislosti na barvě světla (K) mění intenzita svitu (lm). Pokud například nahradím sodíkovou výbojku což je asi 2000(K) LED žárovkou 5000(K) zdali bude intenzita svitu (lm) stejná.

    Jaká nejsilnější LED žárovka se závitem E40 se vyrábí ?

    1. Dobrý den,
      Směrodatný údaj je, kolik má sodíková výbojka celkem wattů. Odpověď nám napište do emailu info@t-led.cz. Nicméně E40 žárovka kterou nabízíme má 50W, která má 5000lm.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

    2. Lumeny nejsou závislé na kelvinech. Prostě pokud chci světlo o určitém výkonu, vyberu si lumeny a barvu nezavisle na sobě. Rozdíl je jen v tom, že studené LED mají vyšší účinnost, než teplé tóny nebo ty s vysokým CRI, čili s dobrým podáním barev. Ovšem studené LED mají část modré viditelnou jen luxmetrem, který nezohledňuje vnímání lidského oka. Pokud chci zachovat účinnost LED a získat něco podobného sodíkovce, čili bez modré, dá se to odfiltrovat žlutým filtrem…

    3. Přímá závislost tam není. Ale led chipy s kratší vlnovou délkou se vyrábějí snadněji a jsou z hlediska měrného výkonu o něco účinnější. Studenější světlo také působí subjektivně jasněji, protože protože kratší vlnová délka většinou vede k věrnějšímu zobrazení barev i detailů.
      Teplé světlo je naopak ambientně příjemnější.

  2. Dobrý den ,dá se koupin světlo se solárnim nabijenim a se stmívacim senzorem? Jinak…chci rožit žárovku automaticky při setmění a elekřinu aby vyrábělo slunko.děkuji

  3. Docela by mě zajímalo jak vybrat LED žárovku s příjemným světlem. Čelovku mám 4000K, 93-95CRI s LED Cree XP-L2 a je to zhruba něco, jak bych si představoval. Světlo je trochu teplejší než slunce nízko nad obzorem a působí neutrálě až teple. Naproti tomu 4000K 18W LED žárovka vypadá spíš mírně studeně.
    Když porovnám tři žárovky s teplotou 2700K, tak jedna má celkem příjemné teplejší bílé světlo s velmi mírným nádechem do růžova, jinak skoro jako 100W halogenová žárovka, jedna silně žluté světlo zhruba jak 40W klasická žárovka a třetí ne tak žluté světlo, ale silný růžový nádech, který nemám rád.
    Bohužel jsem snad nikde neviděl žárovku se závitem E27 nebo M16/GU5,3 , která by byla značená jako HiCRI, CRI 90 nebo podobně a odstín světla beru jako loterii.

    1. Dobrý den,

      v tomto ohledu Vám těžko poradíme, každý potřebuje jiné světlo. Zde záleží opravdu na vkusu, a co se Vám zdá nejpříjemnější.
      Budete muset zabrouzdat na internetu a hledat žárovky s vysokým CRI.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

    1. Dobrý den,

      nevíme o ní. Pro toto měření exustijí speciální přístroje.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.