Moderní dětský pokoj

Jak správně osvětlit dětský pokoj?

Zpět do kategorie

Fotografie: Moderní dětský pokoj s vhodně rozmístěným osvětlením, nábytek Aldo
foto © Aldo.cz, 2017

Výběru správného osvětlení do dětského pokoje byste měli věnovat velkou pozornost. Dítě v pokoji totiž tráví hodně času, hraje si, píše domácí úkoly, čte si a odpočívá. Proto je velmi důležité zkombinovat několik typů osvětlení tak, aby právě každá z těchto činností dítěte byla doprovázena dostatečným a vhodným světlem.

Nepřehlédněte: Produkty vhodné pro osvětlení dětského pokoje

Stropní osvětlení dětského pokoje

Stejně jako každá jiná místnost i dětský pokoj by měl disponovat jedním centrálním světlem, které tvoří základ celkového osvětlení pokoje. Pro vytvoření správné světelné pohody v místnosti je dobré vzít v úvahu celkový interiér pokoje, hlavně velikost pokoje, barvu stěn, nábytku a počet oken.

V případě vyšších stropů jsou vhodnější stropní lustry a v opačném případě je lepší sáhnout po přisazených stropních svítidlech. Kreativitou se meze u dětí nekladou, a tak se podívejte po stropních lustrech ve tvaru oblíbených zvířátek či animovaných postaviček vašich ratolestí. Vždy ale pamatujte na celkovou funkčnost a bezpečnost světla. Vhodným zdrojem světla centrálního stropního osvětlení jsou LED žárovky teplé bílé barvy, které působí příjemně a útulně.

Stropní svítidlo
Stropní LED svítidlo ZONDO

Osvětlení pracovního stolu

Dalším místem, kterému je potřeba věnovat velkou pozornost, je pracovní stůl. Děti u něj často píší domácí úkoly a potřebují na ně dobře vidět. Nejvhodnějším typem osvětlení je v tomto případě klasická stolní lampička. Měla by být jednoduše polohovatelná, aby si vaše dítě mohlo samo nastavit sklon světla podle potřeby.  Praváci by měly mít lampičku na levé straně stolu a leváci na opačné, aby si při psaní a čtení nestínili.

Tip k dalšímu čtení: Jak osvětlit garáž a sklep

Při práci u stolu by ale v žádném případě neměla svítit jen lampička, vždy by mělo světlo z lampičky doprovázet ještě další světlo, nejlépe centrální, aby nevznikl velký kontrast mezi osvětleným a neosvětleným prostorem. Do stolních lampiček volíme především LED žárovky teplé bílé barvy.

Led žárovky
LED žárovka E27

Osvětlení u dětské postele

Děti si rády večer zalezou do postele a prohlíží si knížky či si ještě hrají. Je tedy nutné zajistit dostatečné osvětlení i na tomto místě.  Umístěte vedle postele malý noční stolek a na něj lampičku. Ujistěte se, že má lampička kvalitní neprůsvitné stínidlo, které kryje celou žárovku a dítě neoslňuje. Lampička by opět měla být jednoduše nastavitelná, aby si ji dítko samo dokázalo bez problému nastavit.

Některé děti se v noci bojí tmy a vyžadují světlo. Doporučujeme pořídit doplňkové dětské svítidlo, které v pokoji vytvoří příjemné přítmí a děti se budou cítit více v bezpečí. Nejen v blízkosti postele, ale celkově v dětském pokoji se nedoporučují stojací lampy s dlouhými kabely, o které by děti mohly jednoduše zakopnout a lampu převrátit. Vhodné řešení je například instalovat LED pásky pod postel. A bubáci tak nebudou mít žádnou šanci.

Led pásek barevný
Led pásek barevný
lVšechny články blogu T-LED.cz

1 komentář u „Jak správně osvětlit dětský pokoj?“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.