Jak zapojit LED osvětlení do skříně

Zpět do kategorie

Osvětlení ve skříni je designovou, ale také funkční záležitostí. Skříně máme totiž zpravidla umístěné dál od centrálního světla. Proto se snadno stane, že si kvůli našemu vlastnímu stínu vezmeme po ránu jednu ponožku černou a druhou tmavě modrou.

S nedostatkem světla ve skříni se budete trápit nejen při výběru oblečení. Dalším typickým problémovým místem jsou například rohové skříně v kuchyni – ty proslulé vysoké spižírny plné vůně vanilkového cukru a kakaa, ve kterých je složité něco najít i bez komplikací s osvětlením samotné skříně.

Výhody LED osvětlení do skříně

LED osvětlení do skříně má tři obrovské výhody. Tou první je poměrně snadná instalace LED pásek, druhou je bezpečnost. Do uzavřeného prostoru, který je naplněný – ve většině případů spíš přeplněný – hořlavými produkty vaší domácnosti, nemůžete dát „obyčejnou žárovku“, která vydává spoustu tepla.

Poslední výhodou je jejich snadné připojení k čidlům, která reagují na otevření skříně či mávnutí a nemusíte tedy řešit žádný vypínač.

Nejoblíbenější nábytkové ovladače:

Připojení LED pásku ve skříni

Podívejte se, jak bojovat s nedostatkem světla ve vysokých skříních umístěných v rohu místnosti či chodby, pomocí vertikálního LED osvětlení ve skříni.

Použijeme LED pásek a čidlo, které bude reagovat na pohyb dveří. Při otevření dveří se světlo rozsvítí a při zavření se naopak LED osvětlení skříně zhasne.

Osvětlení LED pásek ve skříni
Osvětlení ve skříni s LED pásky

Montáž čidla do skříně

Čidlo připevníte dovnitř skříně – zespodu na horní polici oboustrannou lepící páskou. Přední část čidla musí být vzdálena 2 až 6 cm od zavřených dveří, aby čidlo správně reagovalo.



Montáž čidla do skříně

Připojení čidla k LED pásku

Jeden kabel (Output) ze skříňového spínače připojíte k LED pásku. Budete k tomu potřebovat pájku. Pokud připojujete LED pásek poprvé, řiďte se návodem jak stříhat a pájet LED pásky. Připojený LED pásek přilepíte do hliníkového profilu, na ten nacvaknete kryt=difuzor pro LED pásky a zakončíte ho koncovkami. Hliníkový profil i s LED páskem poté přilepíte na požadované místo.

Připojení čidla ke zdroji

Druhý kabel skříňového spínače (Input) musíte dostat ven ze skříně, abyste ho mohli připojit ke zdroji elektřiny. Musíte tedy udělat díru a to buď skrz vrchní, nebo zadní část skříně kudy kabel prostrčíte. Prostrčený konec opatříte konektorem se samicí, do kterého zapojíte samce = zdroj. Zdroj strčíte do zásuvky a budiž světlo. Teda jen v případě, že máte otevřené dveře. Pokud je zavřete, světlo se zhasne.

Nebo si zásuvku umístíte přímo do skříně a po té použijete vnitřní zdroj a flexošňůru.  

lVšechny články blogu T-LED.cz

2 komentáře u „Jak zapojit LED osvětlení do skříně“

  1. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda by a jak šlo napojit přímo do elektrické sítě, tedy ne přes vidlicové zapojení do zásuvky? Předem moc děkuji za odpověď, M.

    1. Dobrý den,
      veškeré komponenty k osvětlení Vám zašleme na Váš email.

      S pozdravem,
      T-led s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.