Bodová osvětlení – instalace podhledových světel

Zpět do kategorie

Bodová světla jsou vděčným osvětlením ve všech prostorách. Je však třeba počítat s jeho výhodami i nevýhodami. Bodové osvětlení má totiž svá specifika. Pokud na ně nebudete myslet při rozmístění, může se vám snadno stát, že nebudete mít tolik světla, kolik jste potřebovali.

Tzv. bodovky lze použít jako hlavní zdroj světla, ale i jako doplňkový na osvícení konkrétních ploch a míst. Vždy je však potřeba již před instalací myslet na účel, s jakým si bodové osvětlení pořizujete. Podle toho světla umístit a vybrat i vhodné žárovky.

Instalace bodových světel

Bodová svítidla se nejčastěji instalují do sádrokartonových desek nebo do sádrovláknitých desek Fermacell. Do těchto desek vykroužíte nebo vyříznete otvor na bodovku, respektive na její rámeček. Ten potom s použitím větší či menší síly proti odporu mechanismu paciček s péry zasunete a rámeček pevně drží.

Černý rámeček pro bodovky
Designový rámeček pro bodovky
Výklopný stříbrný podhledový rámeček
Výklopný podhledový rámeček

V případě, že potřebujete rámeček znovu vytáhnout, opět ho silou snadno z díry vycvaknete.

Připojení žárovek

Žárovku do bodovek zapojíte prostřednictvím objímky, kterou připojíte k přívodu elektrického proudu. Žárovku připojenou do objímky potom zasunete do rámečku a zajistíte prostřednictvím pružiny. Tak postupujte i při výměně.

Doporučujeme dávat si při výměně žárovek pozor, kam si pružinu na upevnění odkládáte. Se ztracenou pružinou k bodovkám budete nahraní – žárovka vám totiž v rámečku držet nebude. Kdyby se vám náhodou povedlo ji ztratit, nezoufejte. Můžete si u nás koupit náhradní pružinu do bodových světel »

 

Objímka do bodovek
Objímka do bodovek


Náhradní pružina do bodovek
Náhradní pružina do bodovek

Rozmístění bodových světel

Univerzální návod naneštěstí neexistuje. Jak daleko od sebe světla umístit se odvíjí od účelu, pro jaký bodová světla umisťujete a jaké žárovky použijete.

Existuje však jedna jednoduchá poučka – neumisťujte bodová světla dále než 1 metr od rohů a stěn. Tím si zajistíte, že si na vás žádný bubák v temném rohu nepočíhá.

Pokud byste potřebovali jakoukoliv radu s rozmístěním, obraťte se na nás » Poradíme vám s výběrem.

Výběr bodových svítidel

Podhledové rámečky budete s velkou pravděpodobností vybírat podle designu. Měli byste si však dát pozor, zda potřebujete světla výklopná, nebo nevýklopná. Zde opět záleží na prostoru, který bude osvětlován.

Pokud potřebujete světlo nasměrovat v určitém úhlu, využijete výklopné rámečky. Typickým příkladem je osvětlení v kuchyni nad kuchyňskou linkou. Pokud byste světlo umístili přímo nad krájecí plochu, budete si na nůž i prkýnko stínit vlastním tělem. Proto je lepší umístit bodová svítidla dál od pracovní plochy a naklonit zepředu na plochu kuchyňské linky.

Výklopná bodovka z niklu
Výklopná bodovka z niklu


Výklopná bodovka
Výklopná bodovka

Naopak pro centrální světla vám postačí podhledová světla s nevýklopnými rámečky.

Pevná bodovka zlatá
Nevýklopná bodovka zlatá


Nevýklopná bodovka stříbrná
Nevýklopná bodovka stříbrná

Výběr žárovek do bodových svítidel

Do bodových svítidel se nejčastěji používají halogenové, nebo LED žárovky. LED žárovky jsou vhodné pro použití do všech bodových světel a oproti halogenovým žárovkám nevydávají tolik tepla. Jejich výhodou je nízká spotřeba energie, dlouhá životnost i možnost výběru mezi barevnými variantami. V některých částech svého obydlí jistě oceníte i možnost pořídit si stmívatelnou LED žárovku.

Žárovka do bodovek
Žárovka do bodovek


Stmívatelná žárovka do bodovek
Stmívatelná žárovka do bodovek

U LED bodových světel byste se měli soustředit zejména na úhel svitu. U nasvícení jednotlivých bodů v interiéru můžete vybírat žárovky s nízkým úhlem svitu. U centrálního osvětlení naopak vybírejte žárovky s větším úhlem svitu.

Jako alternativu k LED bodovkám můžete použít některý z LED panelů, které mají vyšší úhel svitu a žárovka je v nich už integrovaná.

Hranatý LED panel
Hranatý LED panel


Kulatý LED panel
Kulatý LED panel

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.