LED panel jako osvětlení kanceláře

Instalace LED panelu: Jak instalovat vestavné nebo přisazené panely?

Zpět do kategorie

V moderní době se stále častěji setkáváme s otázkou, jak efektivně a stylově osvětlit naše bydlení, ale i například kanceláře. Při řešení této otázky mnohokrát narazíme na nespočet variant, které by naše představy řešily, ale která z těchto variant je ta pravá? S ohledem na estetiku, účinnosti a dlouhou životnosti, je zajímavou volbou kvalitní LED panel.

Instalace LED panelu nicméně může být pro někoho náročný proces, a to zejména pokud nemáte dostatečné zkušenosti s touto problematikou. Hledáte-li tedy radu, jak vybrat a nainstalovat LED panely, jste na správném místě!

Výběr vhodného LED panelu

Jako první je potřeba vybrat ten správný LED panel. Z pohledu instalace je můžeme rozdělit na dva typy:

  • Vestavné LED panely: Tyto panely jsou zapuštěné přímo do stropu a poskytují hladký a integrovaný vzhled. Pokud jde o montáž, je důležité mít na paměti, že vestavná osvětlení nejsou ideální pro všechny typy stropů. Nicméně, pokud máte sádrokartonový strop, vestavné panely mohou být vaší nejlepší volbou.
  • Přisazené LED panely: Tyto panely jsou připevněny přímo na povrch stropu. Jsou ideální pro ty, kdo hledají rychlejší a jednodušší instalaci. Máte-li panelový strop nebo zděnou stěnu, přisazené panely budou pravděpodobně vhodnější volbou.

Instalace LED panelu

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ, důležitou součástí procesu je správná instalace. Pokud nemáte zkušenosti s elektrickými instalacemi, doporučujeme vždy vyhledat odbornou pomoc. Proces může zahrnovat práci s elektrickým vedením, vrtačkou a dalšími nástroji.

Pokud se do instalace LED panelu chcete pustit na vlastní pěst, vždy je dobré začít tím, že zkontrolujete elektrické obvody a zjistíte, zda nemáte v blízkosti žádná skrytá vedení. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě!

V tuto chvíli máme vybrané místo, připravené nástroje a zkontrolované pojistky či jiná elektrická vedení, která by nás mohla v nejhorším případě i ohrozit na životě. Následuje jednoduchý postup, který vás instalací LED panelu povede. Nicméně tento obecný postup není dogma a měli byste rozhodně pracovat i s dodávaným návodem, který vysvětlí, jak pracovat s konkrétním panelem.

Univerzální průvodce instalací LED panelu (vestavné & přisazené)

  • Lokalizace a příprava: Vyberte místo na stropě či stěně, a ujistěte se, že zvolené místo je bez skrytých vedení nebo potrubí. Pro vestavnou instalaci vytvořte otvor odpovídající rozměru panelu. Ujistěte se, že otvor je rovný a bez ostrých hran.
  • Kabeláž: Pro oba způsoby označte, kde bude potřeba otvor pro přívod kabelů. Dodržujte bezpečné odstupy.
  • Uchycení: Pro přisazenou instalaci připevněte držák panelu na strop či stěnu a zkontrolujte jeho stabilitu. U vestavné instalace se panel vkládá přímo do předem připraveného otvoru.
  • Elektro: Proveďte připojení kabelů k panelu. Věnujte zvláštní pozornost správnému zapojení vodičů.
  • Montáž: U přisazené instalace umístěte panel na držák, zatímco u vestavné instalace zajistěte panel v otvoru. U obou způsobů upevněte panel tak, aby byl stabilní.
  • Ověření: Po montáži prověřte všechny spoje. Zapojte panel do sítě a ověřte jeho správnou funkčnost.
  • Finalizace: Upřednostněte estetiku a bezpečnost – zakryjte všechny viditelné kabely a přidejte rámečky nebo kryty panelu dle potřeby.

Pár výhod LED panelů, abyste věděli, že jste nakoupili dobře.

Kromě moderního vzhledu mají LED panely řadu výhod. Spotřebovávají méně energie než tradiční osvětlení, mají delší životnost a nabízejí širokou škálu barev a stylů. Navíc s pokrokem v technologii jsou dnes dostupné chytře ovládané LED panely, které můžete ovládat pomocí aplikace na telefonu nebo hlasovými asistenty. Koupili jste tedy multifunkční produkt s perfektní energetickou účinností a dlouhou životností. 

Doufáme, že vám tento návod alespoň pomohl v instalaci vašeho LED panelu nebo vám dal alespoň přehled o tom, jaký druh LED panelu jsou pro vaše podmínky vhodné.

Chcete-li získat další užitečné informace, které by vám pomohly vybrat vhodný LED panel, přečte si článek “Jak vybrat LED panel“, který toto téma pokrývá z úhlu funkčnosti, svítivosti a estetiky.

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.