Podle čeho vybrat správnou LED žárovku?

Zpět do kategorie

Foto ©Devanath, Pixabay

V dnešní době seženete LED žárovky téměř na každém rohu v několika velikostech, s různou dobou životnosti a od nejrůznějších výrobců. Při výběru LED žárovek je potřeba se řídit několika základními faktory. V následujícím článku najdete tipy, podle čeho se orientovat a na co si dát pozor při výběru LED žárovek.

Velikost závitu nebo patice

V prvním kroku je důležité zvolit správnou velikost LED žárovky. U LED žárovek se setkáte se závity a paticemi. Hlavním rozdílem mezi nimi je způsob jejich instalace, zatímco se závity šroubují, patice se zasouvají. Závity mají zpravidla LED žárovky, které používáte např. do lampiček a stropních svítidel. LED žárovky s paticemi se naopak používají hlavně u bodových a podhledových svítidel.

V případě závitů se setkáte se dvěma základními typy: závit E27 a závit E14. Závitu E27 se také někdy říká „velký Edisonův závit” a používá se především do lustrů, stropních svítidel a nástěnných svítidel.

Závit E14 má menší průměr a setkáte se s ním hlavně v interiéru u osvětlení kuchyňské digestoře, trouby nebo třeba nočních lampiček.

LED žárovka se závitem E27
Žárovka se závitem E27
LED žárovka se závitem E14
Žárovka se závitem E14

Teplota světla

U LED žárovek se setkáte s teplotou světla neboli teplotou chromatičnosti. Udává se v kelvinech a platí zde následující vztah: čím více kelvinů daná žárovka má, tím více svítí do studené bílé až namodralé barvy. Tento chladnější bílý tón (5000–6000 kelvinů) doporučujeme používat v místnostech, které nejsou určené na odpočinek a relaxaci. Tato teplota světla má totiž tendenci povzbuzovat organismu a tím zvyšovat produktivitu, proto je instalujte v pracovně nebo kanceláři.

LED žárovky s teplejší bílou barvou zútulňují místnosti, proto jsou ideální do těch místností, kde často odpočíváte. Instalujte je do ložnice, obývacího pokoje a dětských pokojů.

Studená bílá barva
Studená bílá barva
Teplá bílá barva
Teplá bílá barva

Světelný tok (počet lumenů)

Dalším hlediskem správného výběru LED žárovky je světelný tok, který udává množství vyzářeného světla. Měří se v jednotkách lumenech. Platí u něj vztah, že čím více lumenů žárovka má, tím více svítí. Stanovte si, kde danou LED žárovku chcete instalovat a poté vyberte správný počet lumenů. Do menších a lokálních svítidel (např. do lampiček) zvolte nižší počet lumenů (kolem 300–400 lm), naopak do větších a centrálních svítidel sáhněte po LED žárovce s vyšším počtem lumenů (min. 700 lm). Přesný počet lumenů si vždy zkontrolujte na krabičce LED žárovky, protože se může u různých výrobců lišit. S výběrem správného počtu osvětlení pomůže kalkulačka T-LED:

Plánovač osvětlení místnosti T-LED

Životnost LED žárovky

Při výběru LED žárovky zkontrolujte na krabičce dobu životnosti žárovky, která se udává v hodinách a zpravidla dosahuje u LED žárovek obvykle 30 000 hod. (klasické žárovky mají životnost přibližně 2000 hod.).  LED žárovky mají několik dalších výhod. Nejsou citlivé na časté vypínání a zapínání a jsou v podstatě bezúdržbové. Jejich životnost je opravdu dlouhá, nicméně je potřeba sáhnout po kvalitním provedení. U nekvalitních žárovek dochází k rychlejšímu opotřebení a doba jejich životnosti se významně snižuje.

LED žárovka se životností 40 000h
LED žárovka s životností 40 000 hod.
LED žárovka s životností přes 40 000 hod.
LED žárovka s životností 40 000 hod.

Výrobce a cena

Posledním, ale jedním z nejdůležitějších faktorů je správná volba výrobce a cena LED žárovky. Vybírejte LED žárovky u důvěryhodných výrobců, přestože je jejich cena vyšší. Kvalitní žárovky jsou obvykle zabaleny v krabičkách, na kterých najdete veškeré důležité parametry (světelný tok, teplota světla, doba životnosti aj.). Naopak nekvalitní žárovky bývají dodávány v bílých krabičkách, na kterých byste těžko hledali jakékoliv údaje. Nekvalitní LED žárovky zpravidla nesvítí „tak dobře” a po několika dnech svícení mohou úplně přestat svítit.

Obal LED žárovky
Obal LED žárovky T-LED
lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.