Osvětlení příjezdové cesty a parkovacích míst s LED pásky

Zpět do kategorie

LED pásky v posledních letech zažily obrovský nárůst popularity. Většinou se využívají v interiéru, přitom se stejně dobře mohou uplatnit také venku. Třeba pro osvětlení příjezdové cesty nebo parkovacích míst. Jak na to?

Inspirace pro osvětlení příjezdové cesty u domu

Proč osvětlit příjezdovou cestu s pomocí LED?

Možná se ptáte, proč byste vůbec měli osvětlení příjezdové cesty nebo parkovacích míst řešit. Existujte hned několik dobrých důvodů.

  • Estetika – Osvětlená příjezdová cesta vypadá elegantně, nemovitosti dodá punc luxusu. Právě z tohoto důvodu s oblibou osvětlení příjezdové cesty a parkoviště využívají například hotely, kasina nebo luxusní restaurace. Osvětlení příjezdové cesty ale nejen z estetického hlediska může dávat smysl i u rodinných domů či u bytových domů s vlastním venkovním parkovištěm.
  • Bezpečnost – Osvětlení venkovních prostor kolem stavby zvyšuje bezpečnost hned ve dvou rovinách. Tou první je odrazení nepovolných osob od vstupu na pozemek. Snížíte riziko vniknutí zloděje či vandalů. Vedle toho zvyšuje osvětlení bezpečnost provozu. Řidiči snáze uvidí na cestě se pohybující osoby či zvířata, klesá tak riziko nehody.
  • Nízká spotřeba – Možná vlastníte starší nemovitost, jejíž venkovní prostory jsou již dlouhodobě osvětleny. Starší světla zpravidla mají vyšší spotřebu než moderní LED pro příjezdové cesty. Plánujete-li tak například rekonstrukci těchto míst, výměna starého osvětlení za současné alternativy může dávat smysl i z hlediska snížení pravidelných výdajů za energie.

Co budete pro osvětlení příjezdové cesty potřebovat?

Pro realizaci bezpečnostního osvětlení parkoviště nebo příjezdové cesty budete potřebovat čtyři základní komponenty:

Kromě toho byste před instalací měli mít k dispozici běžné stavební vybavení a nářadí. Budete-li pásky zastřihovat, nezapomeňte na jejich konce přilepit voděodolné koncovky. Zachováte tak stupeň krytí IP68.

Kterým parametrům LED pásků věnovat při výběru pozornost?

Při výběru parkovacího osvětlení byste měli věnovat pozornost několika klíčovým parametrům. V první řadě promyslete, jak intenzivní by světlo mělo být. Jde spíše o designový podkres, nebo by světlo mělo být skutečně výrazné? Zaměřte se na parametr intenzity světelného toku na jeden metr LED pásku.

Zvažte také teplotu světla. V případě jde především o design, volba tedy závisí na vašich osobních preferencích. Máte-li již v exteriéru jiná instalovaná světla, zpravidla je žádoucí teplotu jednotlivých zdrojů světla sjednotit.

Jak instalovat osvětlení příjezdové cesty?

Pochozí LED osvětlení se zpravidla podkládá na okraj cesty či mezi příjezdovou cestu a chodník. Profil je zapuštěn do země a světlo je tak v rovině s ostatními povrchy. To znamená, že pro umístění profilu musíte v cestě vytvořit žlábek, ve kterém bude pochozí profil zapuštěn. Aby vše dobře drželo, fixuje se profil v daném místě pomocí montážního lepidla určeného do exteriéru.

Je nutné dbát na to, aby vše bylo instalováno odpovídajícím způsobem a byla tak zachována odolnost vůči vodě a prachu, v opačném případě by mohlo dojít ke snížení životnosti osvětlení. To platí i o přívodu elektřiny. Realizujete-li bezpečnostní osvětlení příjezdové cesty s pomocí LED pásků svépomocí, minimálně tuto část byste měli svěřit do rukou elektrikáře. Budete tak mít jistotu, že vše je správně zapojeno a celý systém i po mnoho let odolá povětrnostním vlivům.

Do profilu je následně položen LED pásek, který je překryt difuzorem pro příjemné rozptýlení světla.

V neposlední řadě musíte promyslet systém spínání světla. Kromě klasického vypínače se nabízí zapínání světla na základě pohybového čidla, časový spínač nebo automatické zapínání pomocí soumrakového čidla, které reaguje na denní světlo.

Inspirace k osvětlení parkovacího místa
lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.