Jak zapojit a nastavit chytré LED žárovky?

Zpět do kategorie

Chytré žárovky můžete zapojit i do starších světel místo klasických žárovek. Snadno tak ze své domácnosti můžete udělat, co se týče osvětlení, domácnost chytrou. Jak na to?

žárovky T-LED

Jak zapojit chytrou žárovku do světla?

Pokud jde o prvotní zapojení žárovky, vše funguje stejně jako u kterékoli jiné žárovky s totožným závitem. Jednoduše tedy vyšroubujte původní žárovku a vyměňte ji za svou novou chytrou LED alternativu.

Pozor na druh patice (resp. závitu) chytré žárovky

Mezi nejrozšířenější patří klasický závit E27 či jeho menší sourozenec E14. Zejména u modernějšího osvětlení je ale často potřeba sáhnout po žárovce s paticí GU10. Právě tyto tři typy zapojení aktuálně naleznete v kategorii chytrých žárovek i na našem e-shopu.

Jak správně nastavit chytrou žárovku?

Když světlo svítí, máte sice napůl vyhráno, pro zpřístupnění chytrých funkcí ale musíte ještě učinit několik dalších kroků. Ty se mohou lišit v závislosti na tom, jaký typ smart žárovky konkrétně máte.

S jakou platformou je chytrá žárovka kompatibilní?

Pořídíte-li do své domácnosti chytrá zařízení různých značek a výrobců, může se stát, že domácnost nebudete moci ovládat jako jeden celek. Existují totiž různé přístupy. Někteří výrobci cíleně vyvíjejí vlastní aplikace a komunikační protokoly, které nejsou kompatibilní s výrobky konkurenčními. Oproti tomu existují „univerzálnější“ protokoly a aplikace jako například Smartlife nebo Tuya Smart, které umějí komunikovat s chytrými spotřebiči různých výrobců, pakliže tyto platformy podporují.

V našem e-shopu naleznete chytré žárovky Tuya a Zigbee, které jsou právě se zmíněnými aplikacemi Smartlife a Tuya Smart plně kompatibilní.

S bránou, nebo bez ní?

Rozmyslet byste si měli i to, zda budete chtít chytré žárovky (a další případné prvky své chytré domácnost) připojovat do své wifi sítě přímo, nebo využijete jako „prostředníka“ centrální jednotku, tzv. bránu (označovanou také anglickými termíny gateway nebo hub).

S bránou budete moci do sítě zapojit řádově výrazně více zařízení, zároveň bude síť celkově stabilnější a snáze pokryjete i rozsáhlejší prostory. Jde tedy o ideální volbu například do větších rodinných domů.

Nastavení chytrých žárovek Tuya

Chytré žárovky Tuya se připojují přímo do vaší wifi sítě. K tomu budete potřebovat buď aplikaci Tuya Smart, anebo Smartlife.

Tuya Smart žárovka
  • Přihlaste se do vámi vybrané aplikace
  • V aplikaci zvolte možnost přidání nového zařízení (žárovka by v tuto chvíli měla být v objímce a měla by být zapnutá). Žárovka by měla být uvedena do režimu párování, aby ji aplikace dokázala nalézt.
  • Pro úspěšné spárování pravděpodobně bude nutné zadat heslo k vaší wifi síti.
  • Smart žárovku můžete ještě v aplikaci pro vyšší přehlednost přejmenovat (např. světlo v předsíni).

Nastavení chytrých žárovek ZigBee

Chytré žárovky ZigBee se nepřipojují přímo k vašemu routeru, ale k centrální jednotce – bráně, kterou si proto rovněž musíte pořídit. Jinak je ale postup velmi podobný.

ZigBee Smart žárovka
  • Přihlaste se do vámi vybrané aplikace
  • V první řadě doporučujeme prostřednictvím aplikace Smartlife nebo Tuya smart připojit bránu k vaší síti.
  • Následně prostřednictvím téže aplikace připojujete jednotlivé žárovky k bráně, čímž se stávají součástí vaší chytré domácnosti.
  • Jednotlivé součásti chytré domácnosti můžete pro vyšší přehlednost vhodně pojmenovat.

Vyhrajte si s pokročilým nastavením chytrého LED osvětlení

Připojení chytré žárovky do sítě prostřednictvím aplikace vám následně umožní ovládat základní chytré funkce. K těm se řadí například:

  • Možnost vzdáleného zapínání a vypínání světel přes chytrý telefon.
  • Nastavení barvy světla. Na výběr máte ze široké škály kombinací barev RGB (červená, zelená, modrá).
  • Nastavení teploty bílého světla.
  • Úprava intenzity světla.

Nastavte automatické chování osvětlení na základě vlastního scénáře

Kromě základních chytrých funkcí ale můžete aplikaci využít k tomu, abyste vytvářeli inteligentní scénáře. Právě ty totiž skutečně přemění vaší domácnost v chytrou.

Příklady automatizace

  • Žárovky mohou automaticky reagovat na západ slunce a upravit tak tón světla ze studené bílé na teplou bílou.
  • Světla se automaticky zapnou po vašem příchodu domů, resp. vypnou se po odchodu z domova.
  • Světla se automaticky budou zapínat a vypínat i během vaší nepřítomnosti – například na dovolené. Odradíte tak zloděje.
  • Osvětlení může v noci či při zatažených oknech simulovat východ slunce a pomoci vám tak se vstáváním ve vámi stanoveném čase.
  • Intenzita osvětlení se bude automaticky měnit např. na základě počasí. Např. během bouřky, když je šero, vám světla automaticky prosvítí interiér denním světlem.

Zaujaly vás chytré žárovky a jejich možnosti? Prozkoumejte naši nabídku chytrých žárovek.

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.