Tipy na osvětlení pergoly a altánu

Zpět do kategorie

Osvětlení zahrady hraje klíčovou roli při vytváření příjemné a útulné atmosféry, zejména pokud máte pergolu nebo altán. Tyto venkovní prvky poskytují útočiště před sluncem a zároveň mohou být centrem společenského dění. Správné osvětlení pergoly nebo altánu může nejen zvýšit estetickou hodnotu prostoru, ale také zajistit bezpečnost a pohodlí pro večerní aktivity. Tento článek zodpoví otázky ohledně různých aspektů osvětlení pergoly a altánu, včetně výběru vhodných světel, technologií osvětlení a návrhu instalace.

osvětlení terasy

Význam osvětlení v zahradním prostředí

Osvětlení je základním prvkem zahradního designu, který má hned několik funkcí:

  • Estetická funkce: Světla mohou zvýraznit architektonické prvky, rostliny nebo dekorační předměty v zahradě. Pomocí světel lze vytvořit různou atmosféru, od romantické až po přátelské prostředí.
  • Praktická funkce: Venkovní osvětlení zajišťuje viditelnost a bezpečnost, což je obzvlášť důležité na schodech, cestách a v blízkosti vodních ploch.
  • Zvýraznění prostoru: Světla mohou sloužit k vymezení prostoru, což je užitečné při vytváření útulných zákoutí nebo oddělení různých částí zahrady.

Osvětlení pergoly

Pergola je populární zahradní struktura, která může sloužit jako místo pro odpočinek, stolování nebo setkávání. Správné osvětlení pergoly může zcela změnit její atmosféru.

A. Typy osvětlení pro pergoly

  1. Závěsná světla: Závěsná světla jsou skvělou volbou pro vytvoření centrálního bodu nad jídelním stolem nebo sedací soupravou. Můžete si vybrat mezi moderními nebo rustikálními designy, které budou ladit s celkovým stylem vaší pergoly. 
  2. LED pásky: LED pásky jsou velmi oblíbené pro svou flexibilitu a nízkou spotřebu energie. Mohou být umístěny po obvodu pergoly nebo na stropní nosníky, čímž vytvoří jemné a rozptýlené světlo.
  3. Bodová světla: Bodová světla jsou ideální pro zvýraznění konkrétních prvků, jako jsou květinová aranžmá nebo dekorativní předměty. Mohou být instalována do země nebo na stěny pergoly.
  4. Solární světla: Solární světla jsou ekologickou volbou, která nevyžaduje elektrické připojení. Jsou snadno instalovatelná a ideální pro sezónní využití.

 Dekorativní osvětlení pergoly

Dekorativní osvětlení pergoly může zahrnovat různé prvky, jako jsou světelné řetězy, lampióny nebo lucerny. Světelné řetězy mohou být obtočeny kolem sloupků pergoly nebo zavěšeny mezi nimi, čímž vytvoří romantickou atmosféru. Lampióny a lucerny přidají na intimním kouzlu a mohou být použity pro tematické akce nebo speciální příležitosti. 

osvětlení pergoly

Světla do altánu

Altán je tradiční zahradní stavba, která často slouží jako útočiště před sluncem nebo deštěm. Jeho osvětlení může zahrnovat různé typy světel, v závislosti na jeho využití. Vždy dbejte na to, aby světla do altánu plnily nejen světelnou funkci!

 Vnitřní osvětlení altánu

  1. Lustry a závěsná svítidla: Pro formálnější altány je vhodné použít lustry nebo závěsná svítidla, která dodají prostoru eleganci.

Stropní ventilátory se světly: Pokud se váš altán nachází v teplejších oblastech, stropní ventilátor se světlem může poskytnout nejen osvětlení, ale také ochlazení.

Nástěnná světla: Nástěnná světla jsou praktickým řešením pro osvětlení stěn altánu. Mohou být nasměrována tak, aby osvětlovala konkrétní oblasti nebo celkově rozptylovala světlo.

Venkovní osvětlení altánu

  1. Podlahová světla: Podlahová světla mohou být umístěna po obvodu altánu nebo na jeho vstupu, což zajišťuje bezpečnost a zvýrazňuje strukturu. 
  2. Bodová světla: Stejně jako u pergoly, bodová světla mohou být použita k osvětlení specifických prvků, jako jsou rostliny nebo vodní prvky v blízkosti altánu.
  3. Solární lucerny: Solární lucerny jsou nejen ekologické, ale také dekorativní. Mohou být umístěny kolem altánu nebo zavěšeny na jeho střechu.

Zahradní osvětlení a venkovní LED světla

Zahradní osvětlení zahrnuje širokou škálu světel, která mohou být použita k osvětlení cesty, záhonů nebo vodních prvků. Venkovní LED světla jsou oblíbenou volbou díky své dlouhé životnosti a nízké spotřebě energie.

 Výhody LED světel

  1. Energetická úspornost: LED světla spotřebovávají až o 80 % méně energie než tradiční žárovky, což z nich činí ekologickou volbu.
  2. Dlouhá životnost: LED světla mají životnost až 25 000 hodin, což znamená méně častou výměnu a údržbu.
  3. Bezpečnost: LED světla se nezahřívají tolik jako jiné typy světel, což snižuje riziko požáru nebo popálení.

Flexibilita designu: LED technologie umožňuje širokou škálu designových možností, od bodových světel až po dekorativní pásky.

Tipy pro výběr zahradního osvětlení

osvětlení zahrady
  1. Účel osvětlení: Při výběru světel je důležité zvážit, jaký účel mají světla plnit – zda mají osvětlovat cestu, zvýraznit specifické prvky nebo vytvořit jistý druh atmosféry. 
  2. Odolnost vůči povětrnostním vlivům: Venkovní světla by měla být odolná vůči vodě a prachu (IP65 a vyšší), aby odolala různým povětrnostním podmínkám.
  3. Regulovatelnost: Světla s regulovatelnou intenzitou osvětlení umožňují přizpůsobit osvětlení aktuálním potřebám a náladě.

Barva světla: Výběr teploty světla (teplá, studená, neutrální), výrazně ovlivňuje atmosféru prostoru. Teplé světlo vytváří útulnou atmosféru, zatímco studené světlo je vhodné pro pracovní prostory nebo moderní designové styly, které jsou chladné samy o sobě.

Instalace a bezpečnost

Instalace osvětlení pergoly a altánu vyžaduje pečlivé plánování, zejména pokud jde o elektrické rozvody. Je důležité dodržovat bezpečnostní standardy a případně si najmout kvalifikovaného elektrikáře.

Bezpečnostní opatření

  1. Vodotěsné kryty: Všechna venkovní světla by měla být vybavena vodotěsnými kryty, aby byla chráněna před vlhkostí a prachem.
  2. Správná izolace: Kvalitní izolace kabelů je klíčová pro prevenci zkratů a požárů. 
  3. Zemnění: Všechna kovová světla by měla být uzemněna, aby se minimalizovalo riziko úrazu elektrickým proudem!

Údržba osvětlení

Pravidelná údržba zahrnuje čištění světel od prachu a nečistot, kontrolu funkčnosti a případnou výměnu poškozených dílů. U solárních světel je důležité pravidelně čistit solární panely, aby byl zajištěn maximální výkon.

Shrnutí

Osvětlení pergoly a altánu je důležitým aspektem zahradního designu, který může výrazně zvýšit estetickou hodnotu a funkčnost těchto venkovních prostor. Výběr správných světel, ať už jde o LED pásky, závěsná světla nebo solární lucerny, může zcela změnit atmosféru vaší zahrady. Při plánování a instalaci je důležité dbát na bezpečnostní opatření a pravidelnou údržbu, aby byla zajištěna dlouhá životnost a spolehlivost osvětlení.

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.