LED osvětlení kuchyňské linky

Jak vybrat a instalovat LED pásky na kuchyňské linky?

Zpět do kategorie

Vaření je zábava – především v moderní kuchyni s LED pásky. Snadno je umístíte po celé délce linky, jsou praktické i elegantní a šetří energii. Nemůžete si vybrat z naší nabídky LED osvětlení do kuchyně? V tomto návodu poradíme, podle čeho světlo do kuchyně vybírat.

LED pásky usnadňují práci v kuchyni

Hlavní výhodou LED pásků je dlouhá životnost, malá spotřeba a přizpůsobivost interiéru. Na rozdíl od klasických zářivek a světel do kuchyně se dají LED pásky nainstalovat na celou délku kuchyňské linky i pod ní. Osvětlí vám i ty temnější kouty vaší kuchyně. Pásky také snadno umístíte do poliček, skříněk a zásuvek, abyste měli dokonalý přehled o jejich obsahu.

LED osvětlení kuchyně je čisté a moderní, díky tomu se hodí i do atypických interiérů a interiérů na zakázku. Pásky osvětlují celou plochu kuchyňské linky, přitom důmyslně splynou s interiérem. LED pásky napojíte na klasický nebo skříňový vypínač i na dálkové ovládání.

Prohlédněte si LED pásky, které se do kuchyně hodí. Můžete zvolit i pásky s vysokou, případně extra vysokou svítivostí.

Osvětlení kuchyně LED pásky.
Osvětlení kuchyně pomocí LED pásků.

Podle čeho vybírat LED pásky do kuchyně

LED pásky vybírejte podle výkonu a barvy světla.

Barva LED pásků

LED pásky se vyrábějí v různých barvách bílého světla – teplé bílé, denní bílé a studené bílé. Každá vytváří jiný dojem a atmosféru, konečný výběr by se tedy měl odvíjet především od vašeho vkusu a barvy kuchyně.

Nemusíte se bát studenějších barev, ale pokud máte kuchyni laděnou rustikálně, preferujte teplejší barvy. Pro nerozhodné nebo kreativní duše se hodí RGB LED pásky, jejichž barvu si kdykoliv upravíte podle momentální nálady. RGB pásky se však užívají při osvětlování kuchyňských linek spíše jako dekorační osvětlení, nikoliv jako hlavní osvětlení pracovní desky.

Dekorační osvětlení šuplíku LED pásky.
Dekorační osvětlení šuplíku LED pásky.

Svítivost LED pásků

Pro jaký příkon LED pásku se rozhodnout? Zákazníci si nejčastěji vybírají LED pásek s příkonem 12 W/m. LED pásek s tímto a vyšším příkonem se musí chladit pomocí hliníkových (ALU) profilů. Pokud nechcete na lince používat hliníkové profily, doporučujeme LED pásek maximálně s příkonem 9,6 W/m.

Mezi další užití LED pásku patří osvětlení soklu nebo skříněk. Na tyto instalace postačuje základní svítivost s příkonem 4,8 W/m.

Jak vybrat hliníkové profily pro LED pásky

Většina LED pásků na kuchyňské linky se vsazuje do hliníkových (ALU) profilů, které slouží především jako chladiče a působí čistým estetickým dojmem. Chlazení LED pásků je velice důležité, protože při přehřívání se rapidně snižuje jejich životnost. Přitom při správné instalaci vydrží pásky o mnoho déle než klasické zářivky.

Obecně jsou hliníkové profily doporučovány pro LED pásky s příkonem 12 W/m a vyšším. Použití hliníkových profilů u nižších příkonů také není vyloučeno, nezapomeňte si však v popisu ověřit, zda není profil omezen příkonem LED pásku. Například profil Mikro doporučujeme pro LED pásky do příkonu 12W/m.

Nejlepší profily pro LED pásky jsou:

Platí, že na každou instalaci se hodí jiný profil. Mezi nejoblíbenější patří některé z nástěnných nebo vestavných profilů pro LED pásky.

Při klasických rozměrech pracovní desky a skříněk nad deskou se profil umisťuje tak, aby vyšel přibližně nad střed pracovní desky.

Jak vybrat napájecí zdroj pro LED pásky

Pro každé LED osvětlení je vhodný jiný zdroj. Například dlouhodobý provoz si vyžaduje napájecí zdroj s dostatečně vysokým výstupním výkonem a ve vhodném provedení.

Jak silný zdroj potřebujete, vypočítáte velice snadno. U každého LED pásku je uveden příkon na metr. Po vybrání délky pásku vynásobíte uvedený příkon délkou pásku.

Příklad: Zakoupíte-li 3 metry pásku s příkonem 7,2 W/metr, příkon 3 metrů je 21,6 W. V naší nabídce máme 30 W zdroj, který bude pro tuto délku dostačující. Doporučujeme u zdrojů vždy počítat alespoň s 20–30% rezervou oproti příkonu světelného zdroje. Vyjde-li vám například příkon LED pásků 48 W, je nutné zvolit 60W zdroj, nikoliv 50W zdroj.

Jak ovládat LED pásky

LED pásky můžete ovládat několika způsoby:

Nejatraktivnější  jsou manuální, dálkové či jiné speciální LED ovladače. Mezi velmi oblíbené modely patří 12V ovladač na mávnutí nebo jeho 230V varianta a dotykový ovladač do profilu, kdy světlo zapínáte dotekem na kovovou část hliníkového profilu.

Do zásuvek a polic je nejvhodnější skříňový spínač mini, který se instaluje za dvířka. Při otevření skříňky spínač rozsvítí pásky instalované uvnitř.

lVšechny články blogu T-LED.cz

16 komentářů u „Jak vybrat a instalovat LED pásky na kuchyňské linky?“

  1. Dobrý den
    Prosím o cenovou nabídku na led pásek 12 w – délky 90 cm a 150 cm, barva studená bílá,5 m dvojlinky a zdroj 60w, rohový profil o délce 90 a 150 cm.zadky 4ks z toho 2x levé a 2 x pravé,+

    1. Dobrý den,

      odpověď na Váš dotaz budeme zasílat na email.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  2. Lze instalovat rohovou LED pásku do kuchyňské linky i na digestoř cca 70 cm nad plynový sporák?

    1. Dobrý den,
      led pásek doporučujeme nalepit do hliníkového profilu, jelikož led pásek nejen chladí a tím výrazně prodlužuje jeho životnost, ale také ho uchrání před stoupacíjí párou nad sporákem.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  3. Dobrý den, zajímalo by mne,zda jde vice pásků zapojit paralelně a napájet je jedním zdrojem. všude je popis pouze zapojení v sérii. Jaky zdroj k tomu popřípadě použít. děkuji.

    1. Dobrý den,

      zapojení je možné provést oběma způsoby. Zdroj můžete mít jakýkoliv z naší nabídky. Jediné, na co je nutné nezapomenout je rezerva min. 20%.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  4. Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s krytím LED osvětlení při instalaci do kuchyně (Např. nad dřez)?

    1. Dobrý den,

      stačí led pásek s krytím IP20 do hliníkového profilu s difuzorem. Pokud hliníkový profil neplánujete, tak minimálně led pásek s krytím IP50.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  5. Mám led pásku k osvětlení kuchyňské linky již asi 5 let. Teď z ničeho nic začala blikat. Nevíte co s tím? Děkuji.

    1. Dobrý den,

      zřejmě odchází zdroj. Pokud máte možnost změřit napětí zdroje na výstupu při zapnutém pásku, zjistíte volty. Musí mít okolo 11-12V, případně 23-24V podle toho, na jaké napětí máte led pásek a zdroj.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  6. Dobry den, pokud pouziji hlinikovy profil v bile barve, lze pouzit dotykovy vypinac do profilu, nebo kvuli vrstve barvy nebude fungovat a musim zvolit jine reseni? Dekuji za odpoved.

    1. Dobrý den,

      bohužel nejsme schopni na 100% říci, jestli to fungovat bude a jak. Z pravidla doporučujeme zákazníkům hliníkové profily bez barvy, tedy klasické eloxované, které jste uričtě na našem e-shopu zahlédl.

      S pozdravem

      T-LED s.r.o.

  7. Dobrý den, kolik lumenů by mělo mít LED osvětlení pracovní desky v kuchyni z výšky 60 cm? Jakou zvolit šířku LED pásku – 8 nebo 10 mm?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.